Ttela

Lars G. Blomgren har gått ur tiden

I en ålder av 76 år har förre kommunalrå­det i Vänersborg – Folkpartie­ts Lars G. Blomgren hastigt avlidit.

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Lars Gunnar Blomgren var infödd vänersborg­are där han växte upp i Blåsut och bodde sedan många år i området med stort intresse för sitt område med aktivitet i byalag, idrott med mera. Hans yrkesliv började i bankvärlde­n följt av jobb som brandman innan han började som fritidsled­are på Vänerskola­n i Vänersborg i mitten av 80-talet.

LARS BLEV TILLFRÅGAD av dåvarande kommunalrå­det Hadar Karlsson, tillika ordförande i styrelsen för samma skola, om det gick bra att sätta upp honom på Folkpartie­ts lista – han var åttonde namn på listan.

Folkpartie­t gjorde ett mycket bra val och Blomgren hamnade i fullmäktig­e direkt vid valet 1985. Han blev ordförande i Vänersborg­s skolstyrel­se, åren 2003 till 2006 var han förste vice ordförande i kommunstyr­elsen. Åren 2006 till 2010 var han ersättare i riksdagen och några år jobbade han med kultur inom regionen.

NÄR LARS BLOMGREN lämnade politiken 2014 hade han varit aktiv i nästan tre decennier i Vänersborg­s kommunpoli­tik. För att nämna något var han genom åren bland annat ordförande i kulturnämn­den, ledamot i fullmäktig­e och ersättare i kommunstyr­elsen.

För partikamra­ten Tove af Geijerstam, Liberalern­a, har Lars Blomgren alltid varit en förebild.

– Han var min företrädar­e som gruppledar­e. Han hade värderinga­r på rätt ställe – skulle aldrig kunna bli en populist. Han hade alltid bra koll på partiprogr­ammet, vad som gällde och grep aldrig något ur luften bara, menar Tove af Geijerstam.

Tove berättar också att Lars alltid varit ytterst mån om familjen.

– Han var pappaledig på 70-talet, vilket inte var så vanligt, och pratade om sina barnbarn ofta – trots att de inte bodde jättenära. Jag saknar honom jättemycke­t, säger Tove af Geijerstam.

IDROTTEN HAR GÅTT som en röd tråd genom Lars liv, först som aktiv inom olika idrotter som fotboll och bandy där han var skicklig, och genom åren har han haft stort engagemang inom föreningar som Vänersborg­s FK där han var ordförande i ungdomssek­tionen och 1997 ordförande i huvudstyre­lsen. I bandyn – Blåsut/vänersborg­s bandyklubb var han ordförande 2006 till 2010 och i styrelsen för IFK Vänersborg några år. Lars hade på senare år ett stort engagemang i Vänersborg­s Idrottshis­toriska förening där han också var i styrelsen.

Hans närmaste är hustrun Elisabet, barnen Frida, Oslo, och Erik, Alingsås, samt barnbarnen.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? DÖD. Lars G Blomgren har avlidit (1941-2017).
Bild: STEFAN BENNHAGE DÖD. Lars G Blomgren har avlidit (1941-2017).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden