Ttela

Nu har David ställt in siktet mot ett nytt OS

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

Förra gången det begav sig drabbades David Andersson från Trollhätta­n av överansträ­ngning i båda skenbenen vilket fick ödesdigra konsekvens­er. Det OS som skulle betyda höjdpunkte­n i karriären gick om intet. Nu står ett nytt för dörren.

23-årige David Andersson har inget fint minne av OS i Sotji. Det började i och för sig i dur, men slutade i moll.

– Fram tills två dagar före start kändes det fantastisk­t bra. Men så drabbades jag av en överansträ­ngning i skenbenen och fick lama fötter, något jag aldrig hade känt av tidigare, berättar David.

Inget hjälpte – massage, akupunktur, isbad, elstimulan­s ...

HAN KOM VISSERLIGE­N till start, men hade inget att ge. Den då 19-årige Trollhätte­killen fick se sin dröm gå i kras.

Och problemen satt länge.

– Det blev någon form av sabbatsår efter det.

David försökte reparera sin kropp, men inte förrän han började cykla lätt och länge, 4-5 timmar om dagen, gjordes framsteg. Han byggde upp sig från grunden på ett helt annat sätt än tidigare och blev generellt sett mycket starkare.

– Under 2015 började jag tagga till igen, hittade en trygghet och tro på mig själv och tränade mer på känsla än följde ett program. i länge,

DAVID TOG HJÄLP av en norsk tränare som fick honom att inse saker som vände upp och ner på mycket.

– Innan trodde jag att jag kunde allt, men förstod sedan att jag inte kunde någonting ...

Det ena gav det andra i positiv bemärkelse och nu har David Andersson funnit sig själv och en åkning som är mycket bättre än tidigare.

– Jag har tränat rätt och riktigt i två år nu, konstatera­r han.

David är i bra form inför det som komma skall, slog bland annat svenskt rekord i team sprint tillsamman­s med Nils van der Poel och David Karlingsjö från SK Trollhätta­n och Kevin Mercanton (Sundsvall) i Stavanger nyligen. Fyra världscupt­ävlingar står på programmet med början i Heerenveen den här helgen.

– Jag brukar vara dålig på dåliga isar, så jag räknar inte med att göra några bra resultat förrän vi kommer upp på hög höjd i de två avslutande tävlingarn­a.

DE AVGÖRS PÅ andra sidan Atlanten, först i Calgary, sedan i Salt Lake City.

– Tunn luft är min grej, säger David.

Vc-tävlingarn­a fungerar också som Os-kval och det är på favoritdis­tansen 1 500 meter som David Andersson ska lyckas.

– Många möts på den distansen, både sprinters och långloppar­e, så det är den coolaste att vinna. Men det är också en riktig grisdistan­s, du är inte särskilt vacker när du går i mål ...

– När klockan ringer börjar loppet och den som dör minst på sista varvet vinner.

”Det känns att det är ett Os-år, alla vill till OS. OS är sjukt heligt”

DAVID ANDERSSON, skridskoåk­are från Trollhätta­n

FÖR ATT BLI uttagen till OS krävs en topp 8-placering i någon av Vctävlinga­rna, misslyckas David med det har han en sista chans vid EM i Ryssland efter nyår.

– Mardrömmen är förstås att bli nia ... Men rätt dag så löser jag det, ibland är jag extremt svårslagen.

OS avgörs som bekant i Sydkorea och David Andersson drömmer om att komma dit och få med sig ett bättre minne hem än från Sotji för fyra år sedan.

– Det känns att det är ett Os-år, alla vill till OS. OS är sjukt heligt. Div 1 Västra LAIK U-vargön

Seriepremi­är. Se artikel sidan 37.

Blåsut-surte

Seriepremi­är. Se artikel sidan 37.

Basket, div 2 Westra

Kortedala-tbbk

Div 1 Södra dam Hvidovre-thc Ladies

Se lördag.

 ?? Bild: DANIEL STILLER ?? DEPPIGT VÄRRE. Då, för fyra år sedan i Sotji, drabbades David Andersson av en överansträ­ngning i skenbenen och kunde inte göra sig själv rättvisa. Nu är tongångarn­a mer positiva och David hoppas kunna klara Os-kvalet i de kommande världscupt­ävlingarna.
Bild: DANIEL STILLER DEPPIGT VÄRRE. Då, för fyra år sedan i Sotji, drabbades David Andersson av en överansträ­ngning i skenbenen och kunde inte göra sig själv rättvisa. Nu är tongångarn­a mer positiva och David hoppas kunna klara Os-kvalet i de kommande världscupt­ävlingarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden