Ttela

Lustfyllt lekande med läder

- MARIA SOXBO/TT

Journalist­en Monica Karlstein har sin pappa att tacka för sin parallella karriär som inspiratör och hemmafixar­e. När hennes mamma och bror slog sig ned framför tvserien Dallas i soffan gick Monica och pappa Bengt ut i garaget för att sortera skruv, svarva ljusstakar eller snickra.

– Pappa bygger hus, mekar med bilar och har alltid projekt på gång, så det är definitivt från honom jag fått intresset för att skapa med händerna. Både källaren och garaget i mitt barndomshe­m var rena guldgruvor­na av kreativite­t och verktyg, säger Monica Karlstein.

HON VALDE ATT bli skribent tack vare ett brinnande samhällsin­tresse. Hemmafixan­det, snickrande­t och pysslandet fick länge förbli ett fritidsint­resse och avkoppling efter jobbet. Men för några år sedan började hon blogga om sina Diyprojekt (do it yourself) och i dag är Hemmafixbl­oggen.se en av Sveriges största bloggar i sin genre.

– Ett hemmafix är för mig något * Se till att ta reda på vad det är för läder och hur det är behandlat. Ska du göra något för barn är det viktigt att lädret är behandlat på rätt sätt. Läs på och fråga om råd.

* Läder kan vara dyrt i inköp. För små projekt är det smart att fråga efter spillbitar. Vill du göra många saker av läder framöver är det mer ekonomiskt att köpa ett helt stycke läder än att få ett mindre stycke tillskuret i rätt mått.

* Verktyg, nitar och andra smådelar är billigast i hobbybutik­erna, men själva lädret är bättre hos läderverks­täderna.

* Ha gärna lite mer material än du behöver för att testa håltagning eller liknande på.

* Gängade nitar är enklare att använda än nitar som ska slås ihop. Just det momentet är svårt att få till med handverkty­g hemma utan rätt maskiner. man har gjort själv, men det behöver inte nödvändigt­vis vara ett stort byggprojek­t. Det kan lika gärna vara att sy ett kuddfodral, att måla en tavelram eller att förändra en färdig Ikeamöbel, beroende på vad man tycker är roligt. Själv gillar jag ”upcycling”, att ta hand om och förändra något som redan finns. Jag är en sakletare och tycker om att hitta saker och ge dem ny form eller funktion.

I MONICAS HEMMAFIXAR­KIV finns bland annat en klocka gjord av ett runt skärblad, fyndat i en amerikansk prylbod, som har använts för att skörda solrosor. Hon har byggt om en gammal symaskin till en lampa och av gammal rostig taggtråd som hon hittat i skogen har hon gjort en annan.

– Oftast ser jag direkt vad något ska bli, men det händer att jag tar hem saker för att de är fina utan att ha en aning om vad jag ska göra med dem. Två år senare kanske jag kommer på det och letar fram grejen ur gömmorna. Min sambo brukar sucka när jag kommer hem med mina fynd och påpeka att förråden redan är fulla, säger hon och skrattar.

De flesta projekt hon gör baserar sig på någon form av behov. Nu när sonen har hunnit bli 1,5 år har leksakerna börjat sprida ut sig över golvet, och plötsligt behövdes leksaksför­varing i vardagsrum­met. Lösningen blev att göra en korg av läder – ett av Monicas favoritmat­erial.

– Jag gillar målarfärg för att det är enkelt att förändra med det, men läder är ett så fint, genuint material. Nästan allt annat blir sämre med åren men läder blir bara finare ju mer solblekt, kantstött och använt det är. Vi har också många läderdetal­jer i vårt vardagsrum, så det kändes som ett perfekt material för korgen.

FÖR ATT LISTA ut hur hon ska göra ett hemmafixpr­ojekt i stil med leksaksför­varingen letar Monica Karlstein inspiratio­n både på nätet genom söksajter som till exempel Pinterest och genom att gå i butiker. – Hittar jag en fin lösning i butik brukar det ändå sluta med att jag hellre gör den själv än att betala dyra pengar för den. Det kan också vara för att jag vill ha den i ett annat material, säger hon, och fortsätter: – Jag hittade ett fat av fejkläder på en marknad i Bangkok för tio år sedan, till exempel. Det kostade inte många kronor så jag köpte det, men enbart för att påminna mig själv om att jag skulle göra ett eget i äkta läder. Det tog tio år, men nu är det gjort.

Fat, kuddfodral och en korg till sonens leksaker. Hemmafixin­spiratören Monica Karlstein utgår ofta från familjens behov i sina projekt. Här ger hon sina bästa tips för att skapa i läder – favoritmat­erialet som åldras vackert och kan hålla en livstid.

NÄR DET GÄLLER just läder är det långsiktig­heten som styr. Det är ett relativt dyrt material att jobba med, men det åldras vackert och håller en livstid om man tar hand om det.

– Våra fåtöljer med läderhandt­ag har många år på nacken och lädret torkar med tiden. Det gäller att smörja med fett så att det inte spricker. Likadant med projekten jag gör själv, de kommer jag att vårda när det behövs. Men gör man det, då blir lädret bara vackrare med åren.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? GILLAR MATERIALET. Journalist­en och inspiratör­en Monica Karlstein driver Hemmafixbl­oggen.se. Där delar hon med sig av sina kreativa projekt och ett av hennes favoritmat­erial är läder.
Bild: JANERIK HENRIKSSON GILLAR MATERIALET. Journalist­en och inspiratör­en Monica Karlstein driver Hemmafixbl­oggen.se. Där delar hon med sig av sina kreativa projekt och ett av hennes favoritmat­erial är läder.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden