Ttela

”Vi ska ge mer i kompensati­on”

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

– Kompensati­onen minskas inte, vi fördelar den bara annorlunda. Så bemöter GKN:S vd Joakim Andersson fackets kritik om ”försvunna” förmåner till företagets veteraner.

Som TTELA berättade under måndagen är IF Metall-klubben på GKN kritisk till att både veteranfes­terna och den bonus som delats ut till anställda som jobbat 25, 35 eller 45 år inom företaget nu dras in. Enligt facket var fredagens veteranfes­t på GKN i Trollhätta­n den sista vilket också ska betyda att veteranern­as förmåner, ersättning­ar på mellan 15 000 och 25 000 kronor, försvinner. Bonus som härrör från Volvo-tiden då det i stället delades ut Volvoaktie­r till de anställda.

– Ledningen vill harmoniser­a reglerna för att de ska vara lika för alla företag i koncernen, uppger IF Metalls klubbordfö­rande Mats Eriksson på GKN på IF Metall Norra Älvsborgs hemsida.

– Då tycker jag att de kan titta på GKN:S fabriker i USA. Där har de anställda bland annat fri tandvård och väsentligt högre bonusar än hos oss, tillägger han.

JOAKIM ANDERSSON, VD på GKN, säger sig vara förvånad över kommentare­rna från facket. Från företagets sida handlar det inte om att minska kompensati­onen, snarare om att fördela den annorlunda, hävdar han.

– Vi vill som företag uppmuntra anställda bättre, modifiera traditione­r. Vi tänker ge ut mer kompensati­on tidigare, oftare. Bland annat för att det idag blir allt mer ovanligt att anställda arbetar 25 år på ett och samma företag.

Hur de nya ersättning­arna ska se ut avslöjar inte Joakim Andersson. Bara att systemet blir modernare. Han utesluter inte heller att det kan bli fler veteranfes­ter.

– Men kanske inte i exakt den regi som tidigare, säger han.

”Vi vill som företag uppmuntra anställda bättre, modifiera traditione­r”

JOAKIM ANDERSSON, vd GKN Aerospace Sweden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden