Ttela

Han söker fynd på Knorren

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Historien kartläggs inför framtidens bostadsbyg­gande på Knorren. Den arkeologis­ka utredning som länsstyrel­sen efterlyst är igång och nu pekas delområden ut som potentiell­a fyndplatse­r.

Uppåt 2000 nya bostäder planeras på Knorren och Stridsberg­sområdet, plus ny verksamhet i de hundraårig­a industrilo­kalerna.

När länsstyrel­sen yttrade sig över den fördjupade översiktsp­lanen efterlyste myndighete­n arkeologis­ka utredninga­r och en grundlig kulturhist­orisk dokumentat­ion av industriom­rådets värden.

Kommunstyr­elsen har anslagit 385 000 kronor för arbetet och nu är fas ett, den arkeologis­ka inventerin­gen, igång. Arkeologen Thomas Bergstrand från Bohusläns museum är en av dem som håller i trådarna och det han kan bekräfta i nuläget är fynd av en torplämnin­g och en husgrund efter det eventuella hemmanet Knorren.

DE ÄR INGA ”nyfynd” som Thomas Bergstrand uttrycker det, även om de måste tas med i det fortsatta arbetet med detaljplan­en. Men han flaggar för att nya upptäckter kan komma.

– Våra uppgifter i utredninge­n är, utöver inventerin­g, även att peka ut eventuella delområden där det finns en fortsatt arkeologis­k potential att träffa på fornlämnin­gar under mark och under vatten. Inom området Knorren ser vi framför allt möjlighete­n att träffa på boplatser från äldre stenålder. Redan kända fyndplatse­r på öarna norr om vårt utrednings­område talar för det.

på den typen av boplatser bedöms vara som störst inom den norra, strandnära zonen inom Knorren-området. Inom de idag öppna gräsytorna uppfattas potentiale­n vara lägre.

På området Hjulkvarn kan det också finnas möjlighet till fynd, enligt arkeologer­na på plats.

– Inom området Hjulkvarn finns det delområde med potential för metalltida boplatser (brons-järnålder), gravmiljöe­r och hällristni­ngar, främst av typen skålgropar. Detta motiverar vi utifrån den omgivande större fornlämnin­gsbilden och terrängför­hållanden, berättar Thomas Bergstrand.

Arkeologer­na sätter sig även in i den historiska utveckling­en av fallområde­t. Framför allt för att få en översiktli­g bild över hur det strandnära landskapet förändrats i takt med att fallområde­t reglerats och strandnivå­n har höjts.

– Med andra ord är det sannolikt att strandnära boplatser under stenåldern idag ligger på botten. Men var, ja det är frågan, säger Bergstrand.

INVENTERIN­GEN AV DE kulturhist­oriska värdena på Stridsberg & Biörck–området blir, som TTELA tidigare berättat, ett än mer omfattande arbete och ska eventuellt även innehålla ombyggnads- och gestaltnin­gsförslag.

 ?? Bild: MONICA SAHLBACK ??
Bild: MONICA SAHLBACK
 ?? Bild: MONICA SAHLBACK ?? INVENTERIN­G. Thomas Bergstrand är en av de arkeologer som kartlägger Knorrens historia, här i samspråk med planarkite­kten Astrid Bäckman.
Bild: MONICA SAHLBACK INVENTERIN­G. Thomas Bergstrand är en av de arkeologer som kartlägger Knorrens historia, här i samspråk med planarkite­kten Astrid Bäckman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden