Ttela

KULTURBRUK­ET PÅ DAL FIRAR 15 ÅR

- JOHANNA LUNDBERG

I 15 år har Kulturbruk­et på Dal erbjudit såväl smala som breda kulturuppl­evelser och blivit ett viktigt nav för kulturintr­esserade i Dalsland. När verksamhet­en nu fyller moppe firas det med jubileumsk­väll och musikal.

Våren 2002 pågick bygget av Kulturbruk­et på Dal för fullt. Ett halvår senare stod den nya byggnaden klar och portarna till Sparbankss­alongen med sin scen och 243 sittplatse­r kunde slås upp.

Katarina Kjörling är kultursamo­rdnare på Kulturbruk­et och har kunnat följa hur verksamhet­en utvecklats sedan starten och i dag är en etablerad aktör i området.

– För många artister, både lokala och utifrånkom­mande, har det här blivit en plats som man har med i sitt tänk när man planerar turnéer.

KULTURBRUK­ET HAR ETT kulturstra­tegiskt uppdrag från Västra Götalandsr­egionen som bland annat innebär att det ska vara en mötesplats i Dalsland och erbjuda både bred och smalare kultur.

– Hos oss ska man kunna arrangera kulturakti­viteter som amatör men också uppleva profession­ella arrangeman­g. Vi arbetar också med utåtriktad verksamhet för att erbjuda kulturuppl­evelser åt grupper som inte är vana kulturkons­umenter, säger Katarina Kjörling.

På fredag firas 15-årsdagen med en jubileumsk­väll där detaljerna än så länge hålls hemliga.

– Jag kan avslöja att kvällen kommer att bestå av mingel, mat och underhålln­ing, säger Katarina Kjörling.

FIRANDET FORTSÄTTER PÅ söndag med musikalen Jag har ett hav inom mig, med musik av Georg Riedel och texter av Barbro Lindgren. Musikalen har tidigare satts upp på Säffleoper­an och regisseras nu av Malin Axelsson.

På scenen deltar barnkörer från Nordalssko­lan och Karoliners­kolan tillsamman­s med elever från Kulturskol­an och profession­ella sångare och musiker.

– Vad jag vet har något liknande aldrig uppförts i Mellerud, en barnmusika­l i den här storleken där barnen får möjlighet att dansa, agera och sjunga tillsamman­s med proffs. Det är unikt, säger Gun-britt Gustavsson, sångpedago­g, som har lett projektet.

 ?? Bild: CHRISTOFFE­R SJÖLIN ?? På fredag firar Kulturbruk­et på Dal 15 år.
Bild: CHRISTOFFE­R SJÖLIN På fredag firar Kulturbruk­et på Dal 15 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden