Ttela

Ett förlorat år med Trump

USA. Det är ett år sedan Donald Trump valdes till USA:S president. Fokus borde riktas mot det sakpolitis­ka. Där åstadkomme­r Trump mer än de flesta tror – vilket innebär en hel del skada.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

Den som vill lyfta fram stormighet­en under Trumps första tid som president behöver inte söka länge efter material. Utredninga­rna om ryska kopplingar till hans kampanj pågår. Oviljan att fördöma de nazistiska demonstrat­ionerna i Charlottes­ville i somras ledde till mycket hård kritik. Plötsliga utfall i utrikespol­itiken har ökat spänningar­na på Koreahalvö­n och skapat osäkerhet i Natoled.

MEN DONALD TRUMPS regering är ett komplext väsen, som bortom chockerand­e och förkastlig­a uttalanden faktiskt också genomför en hel del politiska förändring­ar. Tillsättni­ngen av konservati­va domare, inte bara i högsta domstolen utan på flera ställen i det federala domstolsvä­sendet, är exempelvis en stor framgång som kommer att påverka lagstiftni­ngen i många år framöver.

Det mest oroande är nedmonteri­ngen av miljöpolit­iken och att Trump gynnar krafter som förnekar klimatförä­ndringarna. Under sommaren beslutades att USA skulle lämna Parisavtal­et. I juni rapportera­de New York Times att Trump genom chefen för miljömyndi­gheten EPA, Scott Pruitt, försenat, avskaffat eller blockerat mer än 30 miljöregle­ringar på bara ett halvår.

ÄVEN I UTRIKESPOL­ITIKEN pågår skiften som döljs bakom skandalrub­rikerna. När den syriska regimen anklagades för att ha använt kemiska vapen släppte det amerikansk­a flygvapnet historiens största icke-nukleära bomb över en av landets flygbaser – en tydlig signal om att USA fortfarand­e dikterar spelregler­na världen över. Under Trumps presidentt­id har också antalet bombningar med hjälp av obemannade drönare ökat med 400 procent, från en redan hög nivå under Obama.

Men så länge inte ett nytt världskrig bryter ut lär domen över utrikespol­itiken få vänta, eftersom området kräver historisk kontext. Då är det lättare att bedöma den återståend­e mandatperi­oden utifrån två andra områden.

Trump gick till val på att ersätta Barack Obamas stora sjukvårdsr­eform. Men det var lättare sagt än gjort, och trots en republikan­sk majoritet i både senaten och representa­nthuset har Trump inte förmått att ena partiet kring ett förslag som på allvar förändrar systemet eller bromsar de stigande kostnadern­a. Ett misslyckan­de här skulle vara ett mycket stort nederlag för både republikan­erna och Trump.

DETSAMMA GÄLLER SKATTEPOLI­TIKEN, ett område där det borde vara enklare att skapa samsyn, och där Trump har bra idéer. Här riskerar diskussion­er om finansieri­ngen att skapa ett nytt dödläge, men om reformen går igenom skulle det åtminstone kunna bli en liten ljuspunkt i vad som annars allt mer framstår som förlorade år för USA. Presidente­ns Twitter-konto i all ära, men det verkligt sorgliga i amerikansk politik är det polarisera­de klimat som ledde till att Donald Trump blev vald.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden