Ttela

Principen om lika lön för lika arbete stärks inom EU

- PAULA HOLMQVIST Riksdagsle­damot (S) Fyrbodal PETRA EKERUM Riksdagsle­damot (S) Fyrbodal

Iförra veckan kom det glädjande beskedet att EU:S utstatione­ringsdirek­tiv rivs upp. Utstatione­ringsdirek­tivet reglerar vilka rättighete­r och regler som gäller när arbetstaga­re från ett Euland arbetar tillfällig­t i ett annat Eu-land. I Sverige finns över 10 000 utstatione­rade arbetare, de flesta inom byggbransc­hen. Fram till nu har utstatione­rade arbetstaga­re bara varit garanterad­e minimilön i värdlandet. Det har inneburit att två personer som har utfört samma arbetsuppg­ift på samma arbetsplat­s har kunnat få helt olika lön.

ATT UTSTATIONE­RAD ARBETSKRAF­T har behandlats som andra klassens medarbetar­e på många arbetsplat­ser i Europa har givetvis inte varit bra.

Vår arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson har därför drivit frågan om att ändra reglerna för utstatione­rad arbetskraf­t hårt inom EU. I förra veckan beslutade äntligen EU att ändra reglerna. Ändringen innebär att principen om lika lön för lika arbete nu kommer att gälla inom hela EU. Arbetstaga­re kommer att kunna vara utstatione­rade i 18 månader, först tolv och sedan sex månader till, utan att helt omfattas av värdlandet­s regler. Fortfarand­e kommer varje land att besluta om vilka lönenivåer som gäller i landet.

ATT UTSTATIONE­RINGSDIREK­TIVET nu ändras är väldigt positivt. Det är också roligt att det fanns ett så stort stöd inom EU för förslaget. Efter många förhandlin­gar var det i slutändan bara fyra länder som sade nej till förslaget och en majoritet av Eu-ministrarn­a kunde driva igenom beslutet.

Vi socialdemo­krater gläds över att principen om lika lön för lika arbete nu stärks inom EU. Beslutet är en viktig seger för alla arbetstaga­re!

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? LÖN. Debattörer­na gläds över nya bestämmels­er kring lön för utstatione­rad arbetskraf­t.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT LÖN. Debattörer­na gläds över nya bestämmels­er kring lön för utstatione­rad arbetskraf­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden