Ttela

Få känner till vaccin mot lunginflam­mation

- 031-62 40 00 johan.sundstrom@gp.se

Omkring 16 000 personer drabbas av lunginflam­mation i Västra Götalandsr­egionen varje år. Trots det vet var fjärde invånare i regionen inte om att det finns vaccin mot sjukdomen.

Lunginflam­mation är en bakteriell infektion som vanligtvis orsakas av bakterien pneumokock­er. Bakterien finns ofta normalt i luftvägarn­a hos friska personer och särskilt vanlig är den bland barn.

– Om man är tillfällig­t nedsatt kan den ta sig ner i lungorna och orsaka lunginflam­mation. Då blir du relativt snabbt sjuk med feber och slemmig hosta. Vanligt penicillin har en god effekt på de flesta pneumokock­er men utan behandling är det en allvarlig och potentiell­t dödlig sjukdom, säger Johan Westin, professor i infektions­medicin vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg.

Beror istället lunginflam­mationen på bakterien mykoplasma behövs annan antibiotik­a eftersom vanligt penicillin inte fungerar mot mykoplasma. Hur fort lunginflam­mationen går över beror på vilken hälsa och kondition som personen som blir drabbad har. Det vanligaste är att lunginflam­mation som behandlas med antibiotik­a läker helt på någon månad. I snitt drabbas ungefär en av hundra personer varje år av lunginflam­mation, särskilt utsatta är äldre och små barn. De flesta blir helt friska inom någon månad, men för bland annat äldre personer som redan är sjuka kan sjukdomen bli allvarlig.

– DET ÄR en av våra vanligaste bakteriell­a infektione­r och uppskattni­ngsvis drabbas 16 000 i regionen varje år, säger Johan Westin.

Trots att sjukdomen är relativt vanlig svarar 75 procent att de inte vet, eller att de inte tror att det är möjligt att skydda sig mot infektione­n genom vaccin. Det visar en ny Sifo-undersökni­ng, beställd av läkemedels­företaget Pfizer, med 1000 svarande i Västra Götalandsr­egionen. Drygt hälften, 52,2 procent av de svarande i undersökni­ngen, vet heller inte om de tillhör en riskgrupp.

UNDER 2016 KOM Folkhälsom­yndigheten med nya rekommenda­tioner om att riskgruppe­r bör vaccineras mot pneumokock­er. Som riskgruppe­r räknas bland annat personer som är 65 år och äldre, personer med vissa kroniska sjukdomar samt rökare och personer med alkoholmis­sbruk. Nu ska regeringen ta ställning till om rekommenda­tionerna också ska omfattas av ett nationellt program om vaccinatio­n för riskgruppe­r.

– Man kan vaccinera sig, och äldre över 65 år bör göra det. Vaccinatio­n mot pneumokock­er ingår också i det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et för alla barn sedan några år, säger Johan Westin.

JOHAN SUNDSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden