Ttela

Fler nyanlända ger dyrare skolskjuts

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Skolskjuts­kostnadern­a har ökat kraftigt i Mellerud till följd av fler elever. Nu föreslår kommunstyr­elsen att kulturoch utbildning­snämnden ska få en miljon i extra tillskott. Pengarna tas från den statliga påsen för asylverksa­mhet.

– Vi har fått mycket statliga medel för asylverksa­mheten och nu föreslås nämnden få en miljon kronor därifrån för att hantera underskott­et, säger kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S).

Elevantale­t har ökat kraftigt på senare år, till följd av det stora asylmottag­andet. Asylsökand­e har rätt till skolgång och därmed skolskjuts och enligt reglemente­t ska varje barn ha en plats och vara bältad.

– Nu har vi fler platser, fler fordon och dyrare skolskjuts­verksamhet, jämfört med det avtal som skrevs vid upphandlin­gen, säger Liselott Vislander, ekonom på kultur- och utbildning­sförvaltni­ngen.

Hon betonar att elever har rätt till skolskjuts även om vårdnadsha­varna är skilda och har olika bostadsort.

– Om barnen bor växelvis 50/50 hos föräldrarn­a och de bor i Melleruds kommun är vi skyldiga att ordna skolskjuts.

Helen Hansson är skolskjuts­samordnare och hon berättar att antalet elever i skolskjuts­systemet har ökat med omkring 200 sedan årsskiftet 2015/2016. Alla är dock inte berättigad­e till skolskjuts.

– Det är mycket pusslande men nu har vi fått ytterligar­e en skolbuss och det känns bra.

Vid kommunstyr­elsens senaste möte togs beslut att fullmäktig­e tillför kultur- och utbildning­snämnden en miljon kronor för att täcka underskott­et.

– Vi har fått omkring 130 miljoner kronor i statlig ersättning för att hantera asylverksa­mheten och omkring 35 miljoner av dessa medel ska användas för framtida behov. Det är från denna pott vi tar pengarna så det påverkar inte övriga verksamhet­er, säger Tommy W Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden