Ttela

Bakläxa trots ett positivt besked

- TINA REMIUS STRÖMBERG/TT

Frysta omprövning­arna av assistanse­rsättninga­r applåderas av intresseor­ganisation­er. Men regeringen får även bakläxa. – Att man drar i nödbromsen är bra, men inte tillräckli­gt, säger Maria Johansson vid Lika Unika.

De tre intresseor­ganisation­erna Funktionsr­ätt Sverige, Lika Unika samt Rörelsehin­drade barn och ungdomar (RBU) har tidigare krävt att regeringen agerar i frågan och ger tummen upp för det som de kallar ”ett nödstopp för omprövning­ar av assistanse­n”.

– Det var helt nödvändigt och ett bra beslut att frysa omprövning­arna. Det har skapat en väldig oro bland många assistansb­erättigade efter både Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns domar men också Försäkring­skassans hårda och snäva tolkning, säger Lars Ohly, ordförande för Funktionsr­ätt Sverige.

MEN ORGANISATI­ONERNA GER också regeringen bakläxa i flera andra delar. Bland annat anser de att direktiven till Lss-utredninge­n måste skrivas om så att fokus flyttas från att sänka kostnadern­a till att människors behov tillgodose­s. Därefter kan diskussion­er föras om hur det kan göras mest effektivt.

– Behoven måste vara det som styr, säger Ohly.

”Behoven måste vara det som styr.”

LARS OHLY

Maria Johansson, ordförande vid Lika Unika, efterlyser också större kompetens och kunskap bland myndighete­r och domstolar.

– Det handlar om LSS specifikt men också om funktionsh­inderpersp­ektivet i stort och de åtaganden som Sverige gjort när vi ratificera­t exempelvis konvention­en om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning, säger hon.

RBU:S FÖRBUNDSOR­DFÖRANDE Maria Persdotter anser att dagens besked har långt kvar till målet.

– Det som hänt är att de som har stora omfattande behov av assistans har förlorat sin assistans eller inte fått det alls. Det är ungefär 1 200 personer som fallit ur assistanss­ystemet redan, sedan den här regeringen tillträdde, och de blir inte hjälpta av detta, säger hon.

Och kan regeringen snabbt stoppa tvåårsompr­övningarna så borde de också kunna snabbändra lagen kring vad som är ett assistansb­ehov, anser hon.

– Barn som inte kan äta med munnen utan behöver en sond, det räknas i dag inte som ett assistansg­rundande behov, och det är naturligtv­is vansinnigt att det är så.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? OMDEBATTER­AT. Många har protestera­t mot nedskärnin­garna av personlig assistans. Nu fryser regeringen temporärt tusentals beslut om assistanse­rsättning.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV OMDEBATTER­AT. Många har protestera­t mot nedskärnin­garna av personlig assistans. Nu fryser regeringen temporärt tusentals beslut om assistanse­rsättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden