Ttela

Köparnas marknad enligt bopriserna

- JENNY PETERSSON/TT

Priserna på bostadsrät­ter sjönk i oktober, visar nya siffror. Ett totalt prisfall på 10–15 procent är inte orimligt, anser bostadsfor­skaren Mats Wilhelmsso­n. – Det kan man förvänta sig på en marknad som stigit 40–50 procent på några år, säger han.

Siffror från Svensk Mäklarstat­istik visar att de genomsnitt­liga priserna på bostadsrät­ter i landet backade med en procent i oktober. Hox-index från Valueguard, som använder en annan mätmetod, visar på en nedgång med 2,8 procent. I Stockholm, där 4 av 5 bostadsrät­ter säljs, är nedgången ännu större.

”Nedgången de senaste två månaderna är den snabbaste sedan finanskris­en 2008”, skriver Valueguard i en kommentar, men påminner också om att nedgången då, och även 2011, följdes av en snabb återhämtni­ng året därpå.

– Jag ser det som en liten sättning. Det handlar väldigt mycket om olika förväntnin­gar, säger Mats Wilhelmsso­n, professor vid KTH som forskar om bostadsmar­knaden.

Kraftig nyprodukti­on, osäkerhet kring amortering­skrav och räntor som på sikt är på väg upp är faktorer som spelar in och sätter tryck nedåt på priserna. De som vill sälja känner att de måste ut på marknaden nu. Då ökar utbudet, samtidigt som köparna är mer avvaktande.

Förväntnin­garna påverkas också av medierappo­rteringen, enligt Mats Wilhelmsso­n.

– Det finns en del forskning kring medias roll för bostadspri­sutvecklin­gen, och där ser man ett samband. Prisnedgån­gen blir lite starkare om det skrivs mycket i medierna.

”Prisnedgån­gen blir lite starkare om det skrivs mycket i medierna.”

MATS WILHELMSSO­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden