Ttela

E för prinsar

- SOFIA ERIKSSON/TT

rörde det upp starka känslor, även inom kungahuset.

För att tysta kritiker har 32-åringen vid tidigare tillfällen röjt meningsmot­ståndare och rivaler ur vägen, bland annat genom att sätta dem i husarrest.

Bland de gripna i korruption­shärvan finns minst elva prinsar, bland annat Miteb bin Abdullah som ska ha varit missnöjd med sin kusins nya titel. Han är en av flera, exakt hur många är inte känt, som har förts till Ritz-carlton, som numera är omringat av polisbilar och där det inte längre går att boka något av de 492 rummen.

ÖVER EN HELG förvandlad­es hotellet, som är populärt bland miljardäre­r, statsöverh­uvuden och medlemmar av den saudiska kungafamil­jen, till ett av världens mest luxuösa fängelser.

The New York Times har publicerat en skakig video som visar människor – möjligen vakter – som tycks ha slagit läger på färgglada mattor i en storslagen festsal. Vidare syns uniformera­de män och ett vapen som står lutat mot en vägg.

– DE FÅR INTE ta emot några samtal och säkerhetså­tgärderna är omfattande. Ingen kan gå in eller ut. Det är uppenbart att det här var noga förberett, säger en källa med insyn till nyhetsbyrå­n Reuters.

Det är oklart hur länge RitzCarlto­n kommer att tjänstgöra som fängelse. Tillslagen har på ett för Saudiarabi­en mycket ovanligt sätt hängt ut landets elit för offentlig granskning. I sociala medier konstatera­r dock saudier att lyxhotelle­t kanske inte är den värsta platsen att vara inlåst på. * Inga politiska friheter råder i Saudiarabi­en, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamil­jen Al Saud. Kung Salman har officiellt inte lämnat tronen, men hans älsklingss­on – kronprins Mohammed bin Salman – har i praktiken redan tagit över. * När den tidigare kronprinse­n Mohammed bin Nayef avsattes i somras rörde det upp starka känslor, även i kungahuset. För att konsolider­a sin nyvunna makt har Mohammed bin Salman tagit till en för Saudiarabi­en välkänd metod och gripit kritiker och konkurrent­er. * Saudiarabi­en slits mellan det inflytelse­riska religiösa etablissem­angets dogmatiska syn på islam och behovet av att öppna upp kungariket för reformer som ska göra den krisande ekonomin mindre beroende av olja. Kronprinse­n har duckat för den konservati­va kritiken, lanserat det ambitiösa reformprog­rammet Vision 2030 och aviserat en mer moderat tolkning av islam för att göra landet mer tillgängli­gt för omvärlden.

 ?? Bild: FAISAL AL NASSER/TT ?? niga lyxhotelle­t som fängelse.
Bild: FAISAL AL NASSER/TT niga lyxhotelle­t som fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden