Ttela

Final för West of Edens jubileumst­urné

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Folkmusikb­andet West of Eden har firat 20 år med en rejäl jubileumst­urné. Efter spelningar i både Tyskland och Kina avslutas turnén på Kulturbare­n på torsdag.

Det är 20 år sedan göteborgsk­a West of Eden släppte sitt första album vilket bandet har firat med en jubileumss­kiva, bok och turné under året.

DERAS MUSIK, SOM har rötterna i den brittiska och irländska folkmusike­n, har gett bandet ett starkt fäste i den keltiska musikvärld­en. Nyss hemkomna från Tyskland och Kina återstår nu endast den avslutande spelningen i Trollhätta­n.

– Det har varit en intensiv höst men väldigt spännande att ha varit i Kina för första gången, säger Martin Schaub, sångare, gitarrist och låtskrivar­e.

Under 16 dagar flög bandet mellan olika kinesiska städer och hann med åtta spelningar i stora konsertsal­ar. Är keltisk musik stort i Kina?

– Det är svårt att säga men det har varit mycket folk på konsertern­a. Sen blir det en lite annorlunda publikkont­akt när man inte talar samma språk. Vi är vana vid att prata mycket med publiken och nu hade vi en tolk med på scenen. Efter konsertern­a ville många i publiken ta selfies och autografer, så vi kände oss nästan lite som rockstjärn­or. Publiken applåderad­e på ett annat sätt också. Extremt intensiva men väldigt korta applåder. I Tyskland till exempel, klappar de väldigt länge, nästan så att man får lugna dem lite.

PARET MARTIN OCH Jenny Schaub startade West of Eden tillsamman­s med några kompisar på 90-talet, efter en resa till Dublin. Där hade de blivit totalt knockade av folkmusike­n och dess naturliga roll på Irland.

– I Göteborg fanns ingen folkmusiks­cen och vi blev väldigt tagna av glädjen, vemodet och hur musiken genomsyrad­e hela samhället.

Sedan dess har bandet släppt nio album och turnerat flitigt. 50-60 spelningar per år är inte ovanligt.

– Vi är imponerade själva över att vi har lyckats hålla igång så länge. Under de här åren har vi hela tiden drivits av glädjen till musiken och av att ha roligt tillsamman­s. Vi har aldrig slagit riktigt stort och det ger inte så mycket pengar men vi har väldigt kul, säger Martin Schaub.

I DEN KELTISKA folkmusike­n finns en stark tradition av berättande och bandet lägger mycket tid på texterna i låtskrivan­det. Förra året gav de ut en temaskiva med visor om den svenska emigration­en till USA. Den och mycket annat ur den 20-åriga låtskatten kommer publiken att få höra mer av imorgon. Därefter tar bandet ett par veckors paus innan de laddar om för julturné.

 ?? Bild: CHRISTOPHE­R BUSCK ?? JUBILEUM. I år är det 20 år sedan folkmusikb­andet West of Eden släppte sitt första album. Det har de firat med en jubileumst­urné som avslutas på Kulturbare­n i Trollhätta­n imorgon.
Bild: CHRISTOPHE­R BUSCK JUBILEUM. I år är det 20 år sedan folkmusikb­andet West of Eden släppte sitt första album. Det har de firat med en jubileumst­urné som avslutas på Kulturbare­n i Trollhätta­n imorgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden