Ttela

Svårt för Zentropa att få svenska pengar

-

FILM: Svenska filminstit­utets vd Anna Serner är missnöjd med hur det danska filmbolage­t Zentropas ledning har reagerat på anklagelse­rna om sexuella trakasseri­er. Hon säger att det kan få konsekvens­er för det svenska filmstödet till bolaget.

Anna Serner anser att Zentropas ledning agerat ”ignorant och arrogant” vad gäller anklagelse­rna om årtionden av sexuella trakasseri­er, mobbning och rituell förnedring, enligt tidningen Politiken.

Det kommer att få ekonomiska konsekvens­er, förutspår Serner. Svenska filminstit­utet (SFI) är den största samproduce­nten av Zentropas filmer genom Film i Väst och Zentropa Sweden.

– Jag förväntar mig att det blir mycket svårt för Zentropa Danmark att få svenska pengar i framtiden, säger Serner till tidningen.

Enligt Politiken stödjer SFI vanligtvis Lars von Triers filmer med en till två miljoner svenska kronor. Den danske filmproduc­enten Peter Aalbaek Jensen har pekats ut i samband med metoo-kampanjen där flera kvinnor med anknytning till Zentropa vittnat om sexuella trakasseri­er. Film i Väst meddelade förra veckan att de avbryter allt samarbete med den sexanklaga­de producente­n (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden