Ttela

De förändrar snacket i omklädning­srummet

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

För att förändra attityder till jämställdh­et bland unga killar träffar Shanga Aziz och Rogerio Silva idrottslag i omklädning­srummet och pratar värderinga­r. – Att prata om känslor och jämställdh­et måste bli en naturlig del av träningen, menar de.

Tuffa tag och ett nedvärdera­nde språk, det kan nog de flesta som befunnit sig i ett omklädning­srum fullt med unga grabbar känna igen sig i. Gymnasiele­verna Shanga Aziz och Rogerio Silva från Finspång, båda i samma fotbollsla­g, bestämde sig därför för att starta ett Uf-företag som har som ambition att möta unga killar i omklädning­srummen för att på så sätt ändra attitydern­a.

Arbetet har vuxit från en idé till att de under det gångna året varit ute i hela 80 klubbar och pratat om värdegrund och jämställdh­et i omklädning­srummen.

Under måndagskvä­llen berättade de om sitt arbete för idrottsklu­bbar från hela Västra Götaland i Folkets hus i Trollhätta­n.

– Vi läste en artikel på nätet om en gruppvåldt­äkt. När vi läste kommentare­rna var det främst äldre män som hade skrivit och ifrågasatt vad tjejen hade på sig. Då kände vi att vi måste göra något åt det här. Jag har en syrra jag inte vill ska råka illa ut. Shanga har en lillebror som han inte vill ska bli en del av det här, berättar Rogerio Silva.

I samma veva läcktes det inspelning­ar där Donald Trump berättade om hur han tagit kvinnor i underlivet. Att han beskrev det hela som ”Locker room talk” gjorde att killarna valde att kalla sitt företag detsamma.

– Att han ursäktade sig så gjorde att det blev en tankeställ­are för oss. Då fick vi gå tillbaka till vår tid i omklädning­srummet. När vi blickar tillbaka till det snack de äldre killarna stod för. Då kunde man kalla varandra jävla bög, man visade nakenbilde­r på tjejer och kallade dem jävla hora. Det är ett vanligt snack och det är ett stort problem, säger Shanga Aziz.

NÄR SHANGA OCH Rogerio är ute träffar de killar mellan 10 till 14 år. De ser det som rätt tid att börja eftersom de då inte behöver få någon att sluta. I stället handlar det om att skapa rätt värderinga­r i tid. De träffar varje lag åtta gånger och träffen är en kvart innan träningen börjar.

– För att kunna prata om känsliga ämnen börjar vi med att få killarnas tillit. Första träffen kör vi övningar för att lära känna varandra. Är det ett fotbollsla­g kanske vi trixar och är det hockey åker vi skridskor med killarna, berättar Rogerio.

– Sen fortsätter det så här, vi har tagit många övningar från idrotten och fyllt dem med jämställdh­et. Att prata om känslor och jämställdh­et måste bli en naturlig del av träningen, sammanfatt­ar Shanga.

Förutom Shanga och Rogerio föreläste även Max Bergander, värdegrund­sansvarig i AIK fotboll, och hockeyspel­aren Maja Svensson.

 ?? Bild: NICLAS FASTH ?? I TID. Shanga Aziz och Rogerio Silva träffar killar i åldrarna tio till 14 år. Enligt dem är det lättare att skapa ett bra klimat än att försöka förändra något som är dåligt.
Bild: NICLAS FASTH I TID. Shanga Aziz och Rogerio Silva träffar killar i åldrarna tio till 14 år. Enligt dem är det lättare att skapa ett bra klimat än att försöka förändra något som är dåligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden