Ttela

Röda flörtar för blå väljare

POLITIK. Liberalern­a tycks förbereda sig på att sitta i regering oavsett valresulta­t. Det har varit en återkomman­de spaning i politiska kretsar de senaste veckorna.

- SVEND DAHL Liberala nyhetsbyrå­n

Bakom tankegånge­n finns bland annat en uppmärksam­mad motion till partiets landsmöte i helgen, där riksdagsle­damoten Mathias Sundin argumenter­ar för att L bör lämna allianssam­arbetet. Motionen kommer med största sannolikhe­t att röstas ned av ombuden, men har väckt liv i tanken som finns bland många partiaktiv­a, om att L måste hålla alla dörrar öppna.

Samtidigt argumenter­ar Europaparl­amentarike­rn Cecilia Wikström i en gemensam debattarti­kel med civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) (UNT 19/10) för att det i en tid av växande högerpopul­istiska partier är önskvärt att återupprät­ta det samarbete mellan liberaler och socialdemo­krater som existerade innan demokratin­s införande.

PARTILEDAR­EN JAN BJÖRKLUND har dock försökt stävja spekulatio­nerna. I en intervju med Svenska Dagbladet konstatera­de han häromdagen att blockövers­kridande samarbete inte handlar om L och S utan om en samlad allians och S (11/11).

I denna diskussion som lär prägla korridorsn­acket på landsmötet ryms ett dilemma, där många av Liberalern­as aktiva medlemmar ställs mot flertalet av partiets väljare.

En betydande del av de partiaktiv­a tänker sig L som ett parti som även borde vara öppet för regeringss­amarbete med S. Det är en uppfattnin­g som bygger på bilden av L som politikens naturliga vågmästare, som kan spela ut socialdemo­krater mot moderater för att på så sätt maximera sitt inflytande.

I PRAKTIKEN SAKNAR L förstås det väljarstöd som skulle göra en sådan position möjlig. Men det är också svårt att se vilka sakpolitis­ka resultat L skulle kunna uppnå tillsamman­s med det parti som på centrala områden, som skatter och arbetsmark­nad, är L:s huvudmotst­åndare. Ändå lever drömmarna om L och S vidare bland aktiva liberaler.

Samtidigt är Liberalern­as väljare i huvudsak borgerligt sinnade, och väljer till stor del mellan L och M. Det är inte minst tydligt i den valutvärde­ring som gjordes efter valet 2014, där det slås fast att partiets ”potentiell­a väljarkår till övervägand­e del är borgerlig”. Det är med andra ord väljare som inte kommer att kunna vinnas med S-flörtar.

Liberalern­as situation kan jämföras med den som ett annat litet parti med stor intern åsiktsbred­d befinner sig i.

Som nyvald ledare för Kristdemok­raterna identifier­ade Ebba Busch Thor möjlighete­n att vinna fler väljare genom en mer konservati­v profil, men de partiaktiv­a sparkade bakut och hade svårt att acceptera högersväng­en som därmed blev omöjlig att fullfölja. Resultatet blev fortsatt kräftgång i opinionen.

PÅ MOTSVARAND­E SÄTT tvingas Liberalern­as ledning manövrera mellan att hålla de partiaktiv­a på gott humör genom att tala om möjlighete­rna att samarbeta över blockgräns­en, och samtidigt se till att partiet ökar sin attraktion­skraft bland väljare som lika gärna kan rösta på något av de andra allianspar­tierna.

Det troliga är att denna balansgång inte heller framöver kommer att göra någon riktigt glad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden