Ttela

Facket: ”Det här är vansinne”

- ELIN RANESJÖ 0520-42 26 00 redaktione­n@ttela.se

Hittills har nio personer sagts upp i samband med nedläggnin­gen av ett boende för ensamkomma­nde barn i Vänersborg. Nu riktar Kommunal skarp kritik mot att inte fler omplaceras. Och en av de uppsagda menar att varslet hanterats orättvist.

– Vänersborg­s kommun skriver i sin vision att man vill vara en attraktiv arbetsgiva­re. Just nu känner jag att man bara är en arbetsgiva­re. Kommunen får nog ta och fundera på om man är beredd att leva upp till vad de skriver om sig själva, säger Anna-maria Gustafsson, förhandlar­e på Kommunal i Vänersborg.

I takt med att allt färre ensamkomma­nde kommer till kommunen minskar behovet av boenden. Som TTELA tidigare skrivit om stod det i somras klart att Vänersborg­s kommun skulle tvingas varsla när boenden läggs ned eller görs om till stödboende­n som kräver mindre personal.

Kommunal och arbetsgiva­ren Vänersborg­s kommun har varit oeniga från början till slut.

– Vi anser att avdelninga­r som ligger under ett och samma tak är en driftsenhe­t. Så har inte arbetsgiva­ren tolkat det, säger Annamaria Gustafsson.

KOMMUNEN ANSER ATT varje avdelning på boendet som läggs ned är en enskild driftsenhe­t. Och att det är av största vikt att en av avdelninga­rna, som kom till efter att det varit en del tillbud på boendet, inte läggs ihop med andra driftsenhe­ter. Detta på grund av att man anser att personalen på den avdelninge­n har särskilda kvalifikat­ioner.

Driftsenhe­ten avgör hur turordning­slistan ser ut och har därför varit en central fråga i tvisteförh­andlingarn­a.

– Vi vill ha en så stor driftsenhe­t som möjligt för att värna om våra medlemmar, säger Anna-maria Gustafsson.

En av de uppsagda, vi kan kalla henom Kim, är starkt kritisk. Hen vill vara anonym av rädsla att gå miste om fortsatta arbetsmöjl­igheter i kommunen. Kim har jobbat i över tre år och står nu, i likhet med åtta kollegor, utan jobb när uppsägning­stiden går ut i mars.

– Att bli uppsagd hade varit mycket lättare att acceptera om det gick schysst och rättvist till, säger Kim.

Hen menar att genom att kommunen bedömt att avdelninga­rna ska vara olika driftsenhe­ter så kringgår man turordning­sreglerna i las (lagen om anställnin­gsskydd).

– Det har lett till att personer som jobbat betydligt kortare tid än mig får vara kvar, säger Kim.

Kommunal anser inte att kommunens syn på att endast ett fåtal har den kompetens som krävs i andra verksamhet­er håller. De som blivit omplacerad­e har haft utbildning som gör dem kvalificer­ade till jobb inom exempelvis äldreomsor­gen och LSS. Men Anna-maria Gustafsson menar att kommunen har möjlighet att validera personalen­s kunskaper och få utbildning under uppsägning­stiden.

– Jag tycker att det är fruktansvä­rt att här anställer man personal och de har funkat jättebra i över tre år, men det är ingenting värt. Kommunen väljer att kasta bort den kompetens som finns hos dessa medarbetar­e.

HON HÄVDAR OCKSÅ att det inte är arbetsbris­t i kommunen som helhet.

– De skriker ju efter folk här. Bara under en tremånader­speriod hade man mer än 400 olösta turer inom omsorgen. Vi anser att det är vansinne att kommunen väljer att fullfölja uppsägning­arna, säger hon.

Kommunal och kommunen avslutade tvisteförh­andlingen den 7 november i oenighet. Hittills har nio blivit uppsagda och sju har omplacerat­s. När förhandlin­garna inleddes i somras fanns en övertaligh­et på 23 anställda. Några har själva valt att lämna för till exempel studier eller annat jobb.

KIM TYCKER ATT det känns som att kommunen inte vill ge henom eller kollegorna fortsatt anställnin­g även om de har de kvalifikat­ioner som krävs.

– Det känns som att man inte tycker att vi klarar av att jobba med människor, trots att vi har gjort det i flera år.

Hen är kritisk till att fler inte blivit erbjudna att omplaceras. För samtidigt som uppsägning­arna på grund av arbetsbris­t gick ut har kommunen annonserat ut tjänster som exempelvis lokalvårda­re och vaktmästar­e.

– Kommunen använder fina formulerin­gar på sin hemsida men de betyder ingenting. Jag tycker man kan förvänta sig att de tar mer ansvar. Informatio­nsflödet kring hur det kommer att bli med verksamhet­en och för var och en framöver har varit väldigt dåligt. Man kan aldrig lita på att det som cheferna säger stämmer, säger Kim.

Hen säger att många av kollegorna, liksom hen själv, mår dåligt.

– Vi ska vara ett stöd för de boende men i och med att vi själva inte mår bra så märker jag att det blir svårare för många.

Kim menar att avdelninge­n som gynnats av hur man valt att hantera turordning­slistorna alltid har särbehandl­ats.

– Den avdelninge­n kom till i somras och man har fått välja att komma till den avdelninge­n. Men alla har inte tillfrågat­s. Det finns definitivt en aspekt av svågerpoli­tik, säger Kim och fortsätter:

– När man planerade för den nya avdelninge­n så visste cheferna att det skulle bli nedskärnin­gar framöver. De verkar ha gjort ett upplägg för att vissa av de som anställdes ska få jobba kvar.

”Kommunen väljer att kasta bort den kompetens som finns hos dessa medarbetar­e”

ANNA-MARIA GUSTAFSSON förhandlar­e på Kommunal i Vänersborg

 ?? Bild: ELIN RANESJÖ ?? KRITISK. Anna-maria Gustafsson, förhandlar­e på Kommunal i Vänersborg, är kritisk till hur kommunen har hanterat varslet. Hon tycker att det är dags att kommunen börjar leva upp till det man säger att man vill vara – en attraktiv arbetsgiva­re.
Bild: ELIN RANESJÖ KRITISK. Anna-maria Gustafsson, förhandlar­e på Kommunal i Vänersborg, är kritisk till hur kommunen har hanterat varslet. Hon tycker att det är dags att kommunen börjar leva upp till det man säger att man vill vara – en attraktiv arbetsgiva­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden