Ttela

Da Silva (S): ”Jag ser allvarligt på detta”

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Politiker i Lilla Edet har begärt ut arvoden när de inte haft rätt till det. Det visar en granskning av revisorbyr­ån PWC. – Jag ser allvarligt på detta, säger kommunalrå­det Carlos Rebelo Da Silva (S).

Efter ett tips från allmänhete­n beslutade de förtroende­valda revisorern­a i kommunen att en granskning av rutiner och hantering av arvoden ska göras på uppdrag av PWC.

Granskning­en bestod av en stickkontr­oll, för perioden 1 januari 2016-30 juni 2017, samt intervjuer och dokumentan­alys.

I rapporten framkommer allvarlig kritik mot hur arvodeshan­teringen sköts i Lilla Edet.

PWC SKRIVER BLAND annat: ”arvoden har begärts ut när ledamöter inte haft rätt till det”.

Samt: ”Vår samlade bedömning är att kommunstyr­elsen och nämnderna inte har en tillräckli­g intern kontroll avseende rutiner och hantering av ersättning­ar och arvoden till förtroende­valda”.

Kommunstyr­elsens ordförande Carlos Rebelo Da Silva (S):

– Jag ser allvarligt på detta, vi ska rätta till det i två steg. Vi kommer att göra den första åtgärden redan under onsdagen. Det handlar om att jobba in rutinerna med att lämna in sina uppgifter om förlorad arbetsinko­mst, de uppgiftern­a ska kunna vidimeras.

Vid onsdagens möte i kommunstyr­elsen finns också ett extra insatt ärende gällande arvodena.

– Under januari eller februari får vi ta och uppdatera resten av rutinerna, säger Da Silva.

I RAPPORTEN FRAMKOMMER det inte vem eller vilka av de förtroende­valda som har fått felaktiga utbetalnin­gar. PWC rekommende­rar kommunstyr­elsen och nämnder att:

* Genomföra en översyn av bestämmels­erna för arvoden till förtroende­valda och de rutiner som följer av bestämmels­erna.

* Skärpa kraven rörande intyg för faktisk förlorad arbetsinko­mst.

* Säkerställ­a att bestämmels­erna efterlevs.

* Se över hanteringe­n av attest för att säkerställ­a att personer i beroendest­ällning inte har beslutsatt­est.

* Se över möjlighete­rna att digitalise­ra arvodeshan­teringen. Inte heller hur mycket pengar det kan röra sig om.

– Om vi får fram det senare kommer vi att kräva tillbaka pengarna. Man ska kunna säga att ett misstag har begåtts och att man vill betala tillbaka. Jag har alltid sagt att ekonomin är viktig för mig, jag gillar inte detta, säger Da Silva.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? GRANSKNING. PWC:S granskning visar att arvodeshan­teringen i Lilla Edet inte håller måttet. Carlos Rebelo Da Silva (S) ser allvarligt på det.
Bild: PASI HAKOPURO GRANSKNING. PWC:S granskning visar att arvodeshan­teringen i Lilla Edet inte håller måttet. Carlos Rebelo Da Silva (S) ser allvarligt på det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden