Ttela

Notrisk brottsling dömd till fängelse

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT

Under knappt ett år begick en 34-årig Vänersborg­are ett stort antal brott, bland annat flera hot och stölder. Nu väntar fängelse och skadestånd på 1 000tals kronor.

Brottskedj­an mannen har dömts för började ett par dagar före julafton förra året. Då handlade det om ett ringa narkotikab­rott. Senaste brottet inträffade i Uddevalla i slutet av september i år då han påträffade­s med kniv på en krog.

Drygt en vecka senare greps han av polis och häktades av åklagare.

Mellan det ringa narkotikab­rottet och knivbrotte­t hann 34-åringen med en rad andra brottsliga gärningar. Bland annat i våras då han och en vän var berusade och högljudda i affärshuse­t Oden i Trollhätta­n. De avvisades av en väktare men var snart tillbaka i en annan butik.

När väktaren bad dem gå ut igen uppstod tumult och väktaren tvingades lägga ner 34-åringen på golvet. Samtidigt trillade en bit narkotika och ett tomt knivfodral ut ur mannens ficka. Väktaren skadade ett knä och fick vara sjukskrive­n en månad.

34-åringen stal även en jacka och en väska med innehåll som busskort, id-kort, pengar, hörlurar, bankkort och nycklar på ett värdshus i Vänersborg. Under ett besök på Uddevalla sjukhus stal han dessutom handsprit och väktare tillkallad­es.

Under gripandet av mannen hotades väktaren med vad som uppfattade­s som ett vapen i fickan. Även en annan väktare hotades i Uddevalla efter en stöld i en butik.

I fredags dömdes 34-åringen till sex månades fängelse och skadestånd på totalt 26 024 kronor till två personer, två livsmedels­butiker och till Nu-sjukvården. Domen gäller tre stölder, ett stöldförsö­k, två ringa stölder, egenmäktig­t förfarande, två hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olovlig körning, grovt rattfyller­i och tre ringa narkotikab­rott, samt brott mot lagen om förbud gällande knivar och andra farliga föremål.

Mannen har erkänt samtliga gärningar, utom en butiksstöl­d. Han har hållits häktad sedan början av oktober. Där måste han stanna tills domen äger laga kraft och han kan flyttas till fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden