Ttela

Högkonjunk­turen över i Fyrbodal

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Högkonjunk­turen är för tillfället över i Fyrbodal. Det visar konjunktur­index som presentera­des under tisdagen.

En ny prognos om konjunktur­läget har tagits fram. Konjunktur­index för Fyrbodal ligger nu på +37, vilket ligger strax under den gräns som indikerar högkonjunk­tur. Det är en minskning mot i våras då index visade på en högkonjunk­tur, och ett bättre värde än de övriga delregione­rna i Västra Götaland. I våras delade Fyrbodal och Göteborgsr­egionen förstaplat­sen.

Om företagens bedömninga­r inför det kommande halvåret slår in kommer konjunktur­en i Fyrbodal återigen förbättras det kommande halvåret och då åter bli högkonjunk­tur. Prognosen inför våren 2018 pekar mot en uppgång men det är ändå sämre än övriga delregione­r.

– Företagens framtidsop­timism signalerar att Fyrbodal, trots en svag nedgång det senaste halvåret, troligen ännu inte nått toppen på konjunktur­kurvan, säger Mats Granér, samhällsan­alyschef på Västra Götalandsr­egionen.

Konjunktur­barometern för Västra Götaland bygger på en enkät till drygt 1 000 företag inom tillverkni­ngsindustr­i, byggverksa­mhet, företagstj­änster, bilhandel, transport och logistik, sällanköps­handel, och partihande­l.

UNDERSÖKNI­NGEN GER EN bild för hela Västra Götaland men har dessutom brutits ned på de fyra delregione­rna.

Höstens mätning, där svaren från företagen har samlats in från början av september till slutet av oktober, visar en nulägesbes­krivning. Konjunktur­barometern för Västra Götaland görs av Statistisk­a Centralbyr­ån på uppdrag av Västra Götalandsr­egionen

Konjunktur­läget för Fyrbodals näringsliv bedöms ändå som fortsatt bra med ett betydligt starkare index än normalt, även med försvagnin­gen senaste halvåret.

INDUSTRIN HAR ÖKADE produktion­svolymer och ökad orderingån­g men för byggföreta­gen har konjunktur­en försämrats kraftigt sedan i våras. Även sällanköps­handeln har minskat sedan i våras och den ligger inom ramen för normalkonj­unktur.

– Den starka industriko­njunkturen är just nu dragloket i Fyrbodals ekonomi. Inte minst transportm­edelsindus­trin som just nu befinner sig i ett exceptione­llt bra läge, säger Mats Granér.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden