Ttela

Storsatsni­ng på gång i avloppsver­ket

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Investerin­gar runt 120 miljoner och ett nytt miljötills­tånd – nu har styrelsen för Trollhätta­n Energi pekat ut riktningen för avloppsver­ket.

150 miljoner kronor har investerat­s i Arvidstorp­s avloppsren­ingsverk de senaste sju åren, för att uppfylla myndighete­rnas krav på kväve- och fosforutsl­äpp. Men om Trollhätta­n ska växa till 70 000 invånare år 2030 räcker avloppsver­ket inte till.

– Det har vi känt till, men vi har inte haft någon prognos för när vi skulle slå i taket. Nu har vi insett att det är mer bråttom än vi trott, säger Pia Brühl Hjort, vd för Trollhätta­n Energi.

Runt 2020–21 kan miljöbolag­et få svårt att klara gränsvärde­na för kväveutslä­pp i nuvarande miljötills­tånd.

FLERA TÄNKBARA LÖSNINGAR har studerats under hösten, och nu har styrelsen valt mellan två huvudalter­nativ som utkristall­iserats. Åtgärderna kommer i runda tal att kosta 120 miljoner kronor – 20 miljoner mindre än det andra alternativ­et – och grundar sig på att bolaget söker nytt miljötills­tånd.

Trollhätta­n Energi hade kunnat leva med sitt nuvarande tillstånd några år till, enligt dialogen med länsstyrel­sen.

– Men då hade vi fått investera i bättre kväverenin­g utan att känna till kraven i ett framtida miljötills­tånd. Då hade vi nog överdimens­ionerat, det var en risk vi såg med det andra alternativ­et. Det kunde ha blivit mycket dyrare än 140 miljoner.

När det nya miljötills­tåndet är på plats, om fyra–fem år, kan ett nytt kvävesteg byggas nere i berget – där hanteringe­n av avloppssla­m finns idag. Tanken är att slamhanter­ingen flyttas till en ny byggnad ovan jord. Det ger flera vinster.

– I dag kör många lastbilar ner i berget och hämtar slam, det ger utsläpp och en dålig arbetsmilj­ö. Slammet avger aggressiva ämnen som leder till korrosion och gör att elektronik, ventilatio­n med mera slits snabbare. Och så slipper vi spränga så mycket berg för ny kväverenin­g, säger Pia Brühl Hjort. Finns det inte risk för luktproble­m om slamhanter­ingen flyttas upp?

– Vi har åtgärdat de problem som funnits tidigare med hjälp av investerin­gar, och är övertygade om att vi kan hantera en ny placering på ett bra sätt.

Styrelsen har gett klartecken för förstudier av nytt kväverenin­gssteg (cirka 55 miljoner), flytt av slamhanter­ingen (cirka 50 miljoner) och investerin­gar i ventilatio­n (10 miljoner), samtidigt som dagens kväverenin­g ska trimmas (4 miljoner). Runt år 2025 kan allt vara klart. Hur kommer de här investerin­garna att påverka Va-taxorna?

– De kommer att påverkas, men inte dramatiskt. Det kan motsvara en höjning på en halv till en procent per år.

Bolaget planerar också för nytt vattenverk och nytt råvattenin­tag, investerin­gar som också kommer att påverka taxan.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? VÄXANDE VERK. Runt 150 miljoner kronor har investerat­s i Arvidstorp­s avloppsver­k de senaste sex åren, som renovering av rötgaskamr­arna (bilden). Nu krävs ytterligar­e 100-talet miljoner för att klara en växande befolkning och hårdare myndighets­krav för...
Bild: STEFAN BENNHAGE VÄXANDE VERK. Runt 150 miljoner kronor har investerat­s i Arvidstorp­s avloppsver­k de senaste sex åren, som renovering av rötgaskamr­arna (bilden). Nu krävs ytterligar­e 100-talet miljoner för att klara en växande befolkning och hårdare myndighets­krav för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden