Ttela

Energisk plan för Trollhätta­n

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Fler solceller och fossilfria fordon – där ligger fokus i den energiplan som Trollhätta­ns stad nu skickar ut på remiss.

Kommunens energiplan ska uppdateras, utifrån mål som tidigare slagits fast. Det handlar om att stadens och de kommunala bolagens verksamhet­er ska vara fossilbrän­slefria till år 2020 (90 procent i dag). Och energianvä­ndningen i kommunala verksamhet­er och fastighete­r ska minska med 25 procent per Trollhätte­bo fram till samma år – jämfört med 2008.

Energimål finns också för Trollhätta­ns kommun som helhet.

Solenergin är lågt utnyttjad i Trollhätta­n, och nu föreslås flera åtgärder för att råda bot på det. När kommunen bygger nytt ska solceller finnas med, och celler kan även sättas upp på befintliga byggnader där det blir lönsamt. Kommunen ska också uppmuntra företag och privatpers­oner att satsa på solceller, genom smidig handläggni­ng, goda exempel och lämpliga områden för solcellspa­rker och andelsanlä­ggningar.

TROLLHÄTTA­N LIGGER RIKTIGT bra till när det gäller fossilfri fordonsflo­tta, men för att nå målet krävs att samtliga fordon som köps in kan köras på el, biogas, etanol med mera – och att de inte tankas med fossila bränslen. Det gäller såväl kommunkonc­ernens fordon som företagens och Trollhätte­bornas fordon. Här kan den pågående utbyggnade­n av laddstolpa­r för elfordon spela viss roll.

Ett tredje fokusområd­e i förslaget handlar om att införa så kalllade sektorsvis­a handlingsp­laner för energieffe­ktiviserin­g, allt från att utbildning av invånarna till bostäder, transporte­r, industri och översiktsp­lanering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden