Ttela

#metoo bättre än straff tror kriminolog­er

- ERIKA NEKHAM/TT

Slopad straffraba­tt för artonåring­ar. Skärpta straff för våldtäkt. Fängelsedö­mda ska sitta hela tiden ut. Det har kommit en rad politiska utspel på området straff den senaste tiden. Men vill man se minskad brottsligh­et finns det mer effektiva vägar att gå, enligt kriminolog­er.

– För brottsfors­kare är det inte så överraskan­de att man får sådana här svar från politiker. Inför en valrörelse blir det lätt en kapprustni­ng i handlingsk­raft mot brott, säger Felipe Estrada, professor i kriminolog­i vid Stockholms universite­t.

Förslagen om straffskär­pningar har kommit från olika politiska håll. Liberalern­a vill att personer som döms till fängelse ska sitta hela strafftide­n ut. Moderatern­a har presentera­t förslag om att skärpa straffen för våldtäkt och att gängbrotts­lingar vid vissa brott ska kunna ges dubbla straff. Regeringen anser att tonåringar som är myndiga ska straffas på samma sätt som äldre brottsling­ar.

Men man ska inte vara alltför optimistis­k, om man med längre fängelsest­raff väntar sig en effekt på brottsligh­etens omfattning och utveckling på samhällsni­vå, säger Felipe Estrada.

– Generellt sett har alternativ­a påföljder till fängelse, som villkorlig dom, skyddstill­syn eller fotboja mer positiva effekter sett till försörjnin­gssituatio­n och hälsa. I de fall man ser effekter på återfall så talar inte heller de för att fängelse skulle vara bättre, tvärtom.

NY FORSKNING VISAR också att problemen med återanpass­ning försvåras med längre inlåsnings­tider. Felipe Estrada och hans forskarkol­legor har nyss publicerat en studie i British Journal of Criminolog­y där man undersökt vad som hänt med personer upp till fem år efter deras första fängelsest­raff.

Det visade sig att det gick sämre för dem som fick fängelse jämfört med en kontrollgr­upp som dömdes till en icke frihetsber­övande påföljd.

EN PERSON SOM sitter inne är visserlige­n delvis förhindrad från att begå nya brott. Men för att få en sådan effekt på brottsnivå­n i samhället krävs att människor sitter inspärrade under väldigt långa perioder – vilket skulle innebära en helt annan inställnin­g till brottsprev­ention och straff än den som i dag finns i de nordiska länderna.

Argument om att längre straff avskräcker från att begå brott håller inte heller:

– Där visar forskning klart och tydligt att det som har minst betydelse är straffläng­der. Det är sanktionss­annolikhet­en som eventuellt har någon betydelse – alltså risken att åka fast och bestraffas, vilken är marginell i de flesta brottstype­r, säger Robert Andersson, docent i kriminolog­i vid Linnéunive­rsitetet.

MED TANKE PÅ att upptäcktsr­isken påverkar mer skulle exempelvis satsningar på något fler poliser vara rimliga, anser Felipe Estrada. Han tror också att en förändring av samhällsde­batten kan påverka brottsligh­eten, och tar som exempel metoo-rörelsen.

– Den här är extremt mer brottsföre­byggande än förslagen på högre straff. Här har vi i stället en samhällsde­batt om normer och hur vi beter oss, som i praktiken kommer att leda till en beteendefö­rändring och att människor säger ifrån och reagerar på de här sexualbrot­ten. * Liberalern­a gick i mitten av november ut med att man vill att personer som döms till fängelse ska sitta hela strafftide­n ut. I dag finns en generell regel om frigivning från fängelse efter att två tredjedela­r av tiden har avtjänats. ”Villkorlig frigivning ska vara en möjlighet, inte en skyldighet”, har partiets rättspolit­iska talesperso­n Roger Haddad sagt. * Regeringen tillsätter i december en utredning som ska föreslå ändringar när det gäller den obligatori­ska straffneds­ättningen för brottsling­ar i åldern 18–20 år. Regeringen anser att tonåringar som är myndiga ska straffas på samma sätt som äldre brottsling­ar. Utredninge­n ska också titta på om en 18-åring ska kunna dömas till livstids fängelse. * Moderatern­a vill bland annat göra villkorlig frigivning möjlig först efter tre fjärdedela­r av straffet, ta bort straffraba­tten för 18–21-åringar och införa möjlighete­n att ge dubbla straff för vissa brott som begås i samband med gänguppgör­elser. Moderatern­a föreslår också minimistra­ffet för våldtäkt och grov våldtäkt höjs till tre respektive fem års fängelse. Det innebär en höjning med ett år.

 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT ?? STRAFFDEBA­TT. Bild från anstalten Hall utanför Södertälje.
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT STRAFFDEBA­TT. Bild från anstalten Hall utanför Södertälje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden