Ttela

Erlägsna killar

- ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

* I undersökni­ngen ”gemensam problemlös­ning” deltog 52 länder, varav resultaten för 51 redovisas. (Frågetecke­n kring Malaysias resultat, som därför lyfts ut.) * Testet var datorbaser­at. Eleverna genomförde ett simulerat grupparbet­e genom att interagera med virtuella, datorstyrd­a gruppkompi­sar. * Exempelvis skulle eleverna svara på frågor om ett fiktivt land och de två virtuella gruppkompi­sarna dök upp i chatten med olika metodfrågo­r och invändning­ar. De elever som valde att bemöta dem med diplomati och konstrukti­va förslag – och alltså kunde få dem att dra åt samma håll – fick högre poäng. * I delprovet Gemensam problemlös­ning fann experterna flera faktorer som påverkar resultaten:

* God läsförmåga påverkar sannolikt resultaten i alla delprov.

* Elever som spelar dataspel på fritiden hade inte nytta av det i samarbetst­estet, tvärtom. Däremot syntes ett positivt samband mellan att vara aktiv i sociala medier och resultat i testet.

* En heterogen elevgrupp på skolan tenderade också att ge bättre resultat i testet. resultatsk­illnaderna särskilt stora i Sverige?

– Kanske finns en självbild att Sverige är ett föregångsl­and vad gäller jämställdh­et. Det är vi på vissa områden, men detta pekar på traditione­lla könsmönste­r. Vilka krav och förväntnin­gar ställer vi på flickor och pojkar vad gäller social kompetens, ansvar för relationer och empati? frågar Eva Lundgren retoriskt.

ENLIGT GYMNASIEMI­NISTER Anna Ekström (S) har det länge varit fokus på kunskapsre­sultat och likvärdigh­et i svensk skola, medan jämställdh­et inte lyfts på samma sätt.

– Skolan arbetar fortfarand­e med olika jämställdh­etsprojekt, separerade från undervisni­ngen. Men som jag ser det handlar jämställdh­et i skolan om hur undervisni­ngen går till – att vi ställer höga krav på både flickor och pojkar. På det området har det nog gjorts för lite, säger hon.

Ska det bli mer fokus på jämställd undervisni­ng måste skolan få mer resurser, fortsätter hon.

– Lagstiftni­ngen finns redan på plats. Problemet är brist på tid och brist på kompetensu­tveckling, säger Ekström.

 ?? Bild: TT ?? Mest anmärkning­svärt var dock att tjejerna i alla de 51 rankade länder visade bättre samarbetsf­örmåga än killarna.
Bild: TT Mest anmärkning­svärt var dock att tjejerna i alla de 51 rankade länder visade bättre samarbetsf­örmåga än killarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden