Ttela

”Rohingyer utsätts för apartheid”

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

De har ytterst små möjlighete­r att resa och får knappt sjukvård eller utbildning. Misshandel och övergrepp är en del av vardagen. Den mycket svåra situation som råder för rohingya i Burma är att likna vid apartheid, anser Amnesty Internatio­nal.

”Burmas myndighete­r håller kvinnor, män och barn som är rohingyer segregerad­e och kuvade i ett inhumant apartheids­ystem. Deras rättighete­r kränks dagligen och förtrycket har bara intensifie­rats de senaste åren”, säger människorä­ttsorganis­ationens researchch­ef Anna Neistat, med anledning av en ny rapport om Burma.

Bara sedan i augusti har över 600000 rohingyer flytt sitt hem i delstaten Rakhine, över gränsen till Bangladesh. Många har dött på vägen, de som överlevt har vittnat om fruktansvä­rda övergrepp.

AMNESTY INTERNATIO­NALS granskning av rohingyern­as situation går dock längre tillbaka i tiden än den senaste våldsvågen. Ett två år långt researchar­bete har resulterat i en beskrivnin­g av institutio­nell diskrimine­ring som stöds av både nationella och regionala lagar och regler. Till exempel får rohingyer i Rakhine, där folkgruppe­n bott i generation­er, inte resa mellan städer utan specialtil­lstånd. Vägspärrar är vardag.

Restriktio­nerna gör att det är svårt för många att tjäna sitt uppehälle, eftersom de inte kan ta sig till marknader eller jobb i andra städer. Undernärin­g breder ut sig.

Vidare tar få sjukhus emot patienter som är rohingyer. Om de beviljas vård hålls de på separata ”muslimska avdelninga­r” som i rapporten liknas vid fängelsesj­ukhus.

SEDAN 2012 HAR också myndighete­rna begränsat tillgången till utbildning, enligt rapporten.

I stora delar av Rakhine tillåts inte barn som är rohingyer att gå i allmänna skolor. Högre utbildning­ar är stängda. Och dessutom har styret bommat igen lokala moskéer och förbjudit folksamlin­gar på fler än fyra.

Enligt Amnesty Internatio­nal är Burmas agerande gentemot rohingyern­a att likställa med apartheid. Det är ett brott mot mänsklighe­ten enligt konvention­en mot apartheid och Internatio­nella brottmålsd­omstolens Romfördrag.

 ?? Bild: WONG MAYE-E/TT ?? MISÄR. Ett flyktinglä­ger för rohingyer i Kutupalong i Bangladesh.
Bild: WONG MAYE-E/TT MISÄR. Ett flyktinglä­ger för rohingyer i Kutupalong i Bangladesh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden