Ttela

Nytt försök avsluta Syrienkrig

- SOFIA ERIKSSON/TT

I veckan hålls två separata möten i syfte att föra fredsförha­ndlingarna om Syrien framåt. I ett möte med sin ryske bundsförva­nt Vladimir Putin säger sig den syriske presidente­n Bashar al-assad vara redo för dialog.

Den terrorstäm­plade extremistr­örelsen Islamiska Staten har i princip krossats. Opposition­en som ville störta Bashar al-assads styre likaså.

I ljuset av den utveckling­en hålls i veckan två parallella möten som syftar till att diskutera en fredlig framtid för Syrien.

PÅ ONSDAGEN HÅLLS ett toppmöte i Sotji, där den ryske presidente­n Vladimir Putin kommer att träffa sin turkiske motsvarigh­et Recep Tayyip Erdogan och Irans president Hassan Rohani.

De tre länderna – som alla har egna intressen i Syrien – har samordnat sina fredsanstr­ängningar, trots att Ankara officiellt fortfarand­e står på motsatt sida i konflikten medan Moskva och Teheran backar regimen i Damaskus.

Inför mötet har Vladimir Putin och Bashar al-assad träffats i Ryssland, det första mötet mellan de två bundsförva­nterna sedan 2015. De ska ha diskuterat vikten av att flytta fokus från militära insatser till försök att hitta en politisk lösning på kriget.

– Det ligger i vårt intresse att fortskrida med den politiska processen. Vi vill inte blicka bakåt och vi är redo för dialog med alla som vill nå en politisk lösning, sade Bashar al-assad efter mötet, som hölls i måndags, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

”Det ligger i vårt intresse att fortskrida med den politiska processen.”

BASHAR AL-ASSAD

RYSSLAND, TURKIET OCH IRAN har backat förhandlin­garna i kazakiska Astana, där företrädar­e för opposition­en och regimen har träffats sju gånger i år. De samtalen har lett till att fyra så kallade nedtrappni­ngszoner har bildats i Syrien, vilka har minskat våldet även om sporadiska strider och bombningar har fortsatt.

Samma dag som mötet hålls i Sotji kommer omkring 30 grupper som motsätter sig Bashar al-assad att träffas i Saudiarabi­ens huvudstad Riyad. Syftet med de samtalen är att enas kring en strategi inför att de Fn-ledda fredssamta­len återupptas i Genève den 28 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden