Ttela

”Jag har blivit lite mer sofistiker­ad”

JUBILAREN: NYFIKENHET­EN DRIVER DEBATTÖREN STIG-BJÖRN LJUNGGREN

- LENA WREEDE/TT

Stig-björn Ljunggren sitter i bilen på väg till ännu ett föredrag han ska hålla om det politiska läget i landet. Sedan mer än 30 år tillbaka har han debatterat, analyserat och skrivit om samhällsfr­ågor. Grunden är socialdemo­kratisk och sedan många är han medlem i partiet. Samtidigt är han noga med att påpeka att han inte represente­rar någon annan än sig själv.

– Jag brukar säga att jag redovisar min nuvarande ståndpunkt.

DET POLITISKA INTRESSET har han med sig från uppväxten. Både mamma Carin som var lärare, och pappa Stig som arbetade vid järnvägen var läsande personer. Den lilla familjen bodde i Hamrångefj­ärdens enda hyreshus. På nedre botten fanns ett folkbiblio­tek dit Stig-björn gick varje tisdag för att låna böcker. Samtidigt brukade han passa på att sitta med och lyssna på gubbarna som satt där och diskuterad­e.

En av sina första egna politiska upplevelse­r fick han i maj 1968. På den tiden fick alla Sj-anställda en gratis utlandsres­a varje år. Det här året skulle Stig-björn få följa med pappa till Paris.

– Det var ju jättespänn­ande. Jag hade fått ledigt från skolan. Men precis då bröt majrevolut­ionen ut och resan blev inställd. Det var ofattbart för mig då, att något sådant kunde hända. Vi fick åka till London i stället.

Efter gymnasiet blev det först jobb på sulfatfabr­iken. Tiden beskriver han som ganska enformig. För en ungdom hade orten inte mycket att erbjuda, särskilt inte för den vetgirige.

– Till slut sade en kompis till mig att jag måste skärpa mig och flytta till Uppsala.

PÅ DEN VÄGEN är det. 1979 började Stig-björn läsa statsveten­skap på universite­tet. Under studietide­n skrev han politiska texter och fick vikariat som ledarskrib­ent på tidningen Östra Småland. Målet var att få en fast anställnin­g. När inte * * * *

”Det är ju oundviklig­t. Men jag har hunnit med ganska mycket och känner mig rätt nöjd och har börjat döstäda så smått. Sedan finns det alltid saker kvar att göra.” * Önskar mig i present: ”Vin och sprit vill jag gärna ha – whiskey har jag dåligt med – och strumpor. Jag vill också gärna ha en sådan där väderstati­on. Annars har jag allt.” * det gick bestämde han sig för att disputera i stället. Ämnet blev Moderata samlingspa­rtiets historia.

–Det som hände med avhandling­en var att jag fick en legitimite­t, att jag som proffstyck­are också fick en titel.

Numera är Stig-björn Ljunggren en välkänd profil och politisk debattör. Varje dag ägnar han tre, fyra timmar åt att läsa in sig på dagsaktuel­la händelser, skumma igenom morgontidn­ingarna, följa bloggar och Twitter. Dessutom är han handledare på statsveten­skapen i Uppsala. Sina studenter beskriver han som seismograf­er.

– De reagerar på alla små och stora darrningar som händer i samhället. De förebådar tidsandan.

Vad drivs du av?

– Det är någon slags nyfikenhet som gränsar till något nästan skadligt.

Nyfikenhet på vad?

–Hur det fungerar. Frågan jag hela tiden ställer är: Vad finns bakom det här, eller vad är det här egentligen? Det gäller inte bara politik, jag är inne på mycket annat också som sociologi och ekonomisk historia.

Har du förändrats något med åren?

–Möjligtvis har jag blivit lite snällare och mer generös i mina tolkningar av vad andra säger och mer intressera­d av att beskriva saker än att tala om ”så här borde det bli”.

Otålighete­n och nyfikenhet­en på samhällsfr­ågor, att försöka förstå hur allt hänger ihop, har alltid varit samhällsde­battören Stigbjörn Ljunggrens främsta drivkraft. – Frågan jag hela tiden ställer mig själv är: vad är det här egentligen?

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? VETGIRIG. honom. Sedan mer än trettio år tillbaka har Stig-björn Ljunggren debatterat, analyserat och skrivit om samhällsfr­ågor. Det är nyfikenhet­en som driver
Bild: HENRIK MONTGOMERY VETGIRIG. honom. Sedan mer än trettio år tillbaka har Stig-björn Ljunggren debatterat, analyserat och skrivit om samhällsfr­ågor. Det är nyfikenhet­en som driver
 ??  ?? Fyller: 60 år den 25 november.
Bor: I Uppsala.
Familj: Hustrun Annelie Roswall Ljunggren och barnen August, 25, Agnes, 22 och Hedda, 18 år.
Gör: Statsvetar­e, politisk debattör och skribent.
Om att fylla 60:
Fyller: 60 år den 25 november. Bor: I Uppsala. Familj: Hustrun Annelie Roswall Ljunggren och barnen August, 25, Agnes, 22 och Hedda, 18 år. Gör: Statsvetar­e, politisk debattör och skribent. Om att fylla 60:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden