Ttela

Årets julkalende­r ett science fiction-äventyr

TV: JULKALENDE­RN BLIR RIKARD WOLFFS FARVÄL I TV

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Onda makter försöker stoppa tiden den 23 december, och storskurke­n själv, Dr Ruben, spelas av Rikard Wolff, som gick bort bara två veckor före premiären. Under pressdagen ligger tårarna nära till hands.

– Det är väldigt sorgligt, men det är också ett fint avslut att han fick göra detta för barn, säger Eva Rydberg.

Felice Jankell, som spelar Dr Rubens dotter, berättar att Rikard Wolff brann för julkalende­rn.

– Det är verkligen vackert, och det sprider ett särskilt glitter över allt, i alla fall för mig.

UNDER INSPELNING­ARNA vinnlade han sig om att hans kroniska sjukdom inte skulle läcka in i arbetet,

vilket den heller inte gjorde. Rikard Wolff, som dyker upp i femte avsnittet, hann ta del av inspelning­arna från sjuksängen och var väldigt nöjd, enligt producente­n Anna Wallmark som också kunde glädja honom med att hans inspelade repliker inte behövde förstärkas i efterhand.

Några tomtar finns inte i årets julkalende­r, däremot en ängslig julälskare med pepparkako­r i strumporna. Jakten på tidskrista­llen är ett färgstarkt science fictionäve­ntyr som handlar om Asrin, Max och Lima, alla tre mer eller mindre nobbade nördar. I tur och ordning blir de hämtade till Framtidsak­ademien och den galna professor Siv Styregaard (Eva Rydberg).

Hon har förstått inte bara att tiden är ur led utan också att det finns tre unika barn som skulle kunna öppna den magiska portalen och därmed ha en chans att rädda tillvaron.

– Vi måste resa till universums mittpunkt, och det är bara vi som kan gör det eftersom våra förfäder byggde portalen, säger Monna Orraryd som spelar Asrin.

Årets julkalende­r är ett science fiction-äventyr vars estetik för tankarna till 80-talets Star wars. Här finns skrotrobot­ar och monster. Därtill Rikard Wolff i sin sista roll.

BERÄTTELSE­NS KÄRNA HANDLAR om styrkan i att arbeta tillsamman­s.

– Det tycker vi är det moderna sättet att berätta en hjältehist­oria på, att berätta om hur man trots att man är olika behöver lösa problemen ihop, säger Oskar Mellander, som tillsamman­s med Tord Danielsson är både manusförfa­ttare och regissör.

Men det handlar också om den föräldralö­sa Asrin och hennes emotionell­a resa. Mitt i rymdäventy­ret finns en stark realism.

– Det var väldigt viktigt att inte bara ha en magisk fix till allting, det är inte så verklighet­en ser ut, säger Oskar Mellander.

Årets julkalende­r har premiär i SVT1 fredag 1 december.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? MEDVERKAND­E. Roboten Gorby tillsamman­s med Felice Jankell, Eva Rydberg, Naima Palmaer, Monna Orraryd och Vincent Wettergren som alla gör olika roller i årets julkalende­r Jakten på tidskrista­llen.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT MEDVERKAND­E. Roboten Gorby tillsamman­s med Felice Jankell, Eva Rydberg, Naima Palmaer, Monna Orraryd och Vincent Wettergren som alla gör olika roller i årets julkalende­r Jakten på tidskrista­llen.
 ?? Bild: ULRIKA MALM/TT ?? SKURKEN. Rikard Wolff spelar den onde Dr Ruben och Felice Jankell hans dotter.
Bild: ULRIKA MALM/TT SKURKEN. Rikard Wolff spelar den onde Dr Ruben och Felice Jankell hans dotter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden