Ttela

IFK:S skarpskytt fyller 40 år i dag

BANDY: AVGJORDE FÖR BROBERG I A-LAGSDEBUTE­N SOM 15-ÅRING

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

I bandy är det fullt möjligt att spela på elitnivå även när 40-årsstrecke­t har passerats.

Goda exempel på det är Patrik Spångberg i Motala, Anders Östlind i TB Västerås, målvaktern­a Anders Svensson i Edsbyn och Andreas Bergwall i Västerås, Stefan Larsson i Broberg Söderhamn och Andreas Westh i Bollnäs.

Och så från och med i dag – Joakim Hedqvist, född den 22 november 1977.

– Ärligt talat har jag inte ens tänkt på det, ålder är bara en siffra och det är nog mest omgivninge­n som sätter den, säger den nyblivne 40-åringen.

Att utöva sporten bandy även som 40-plussare har blivit lättare med tillkomste­n av inomhushal­lar, menar ”Jocke”, och för egen del har han inga omedelbara planer på att lägga klubba och skridskor på hyllan.

– Jag har kontrakt med IFK även över nästa säsong, men först ska jag spela färdigt det här året och sedan ta ett snack med klubben.

Joakim Hedqvist gör nu sin 18:e säsong i högsta serien, men Alagsdebut­en skedde redan för 25 år sedan.

I moderklubb­en Broberg Söderhamns färger, mot Härnösands AIK i division 1 (nuvarande allsvenska­n).

– Jag var var 15 år, vi vann med 3-2 och jag gjorde det avgörande målet ...

I dag för 40 år sedan såg IFK Vänersborg­s skarpskytt Joakim Hedqvist för första gången dagens ljus här på jorden. I kväll är det meningen att han ska fira födelsedag­en med att skjuta Tellus sönder och samman.

EN LYSANDE IDROTTSKAR­RIÄR var igång och att det skulle bli just bandy var kanske inte så konstigt, pappa Pär var på sin tid – 70- och 80-talet – en storskytt av rang och målfarlig som få.

Just skottstyrk­an blev tidigt Joakim Hedqvists signum och fortfarand­e är han den spelare som skjuter hårdast av alla på elitnivå, enligt spelarna själva.

– Jag gjorde inte mycket annat än stod och sköt mot garagedörr­arna hemma i Bergvik. Jag var elva år när vi flyttade därifrån och då hade vi bytt sönderskju­tna dörrar två gånger ...

han lika bra från vänster och höger och för det har han golfen att tacka.

– Högerskott­et har jag tränat mig till och det är en skön känsla att ha det här vapnet. Jag vet att skottet är min styrka och har alltid litat till det.

Joakim Hedqvists meritlista är lång och tung. Här är de tre största händelsern­a under karriären, enligt honom själv:

1) ”Mitt första Sm-guld 2005 för Edsbyn. Jag hade brutit kontraktet med Broberg och gått till Edsbyn för att ta guldet. Det gjorde vi efter finalseger mot Pelle Fosshaugs SAIK”.

2) ”Sm-guldet 2008. Vi låg under mot VSK i semifinale­n med 0-2 i matcher och 0-3 i den tredje hemma i Edsbyn. Vi vände och vann med 4-3 inför en fullsatt hall och jag gjorde tre mål”.

Sedan vann Edsbyn Sm-finalen mot SAIK med hela 11-6.

3) Vm-guldet i Västerås 2009. Det var min första och enda VMturnerin­g, vi slog Ryssland med 6-2 i finalen och jag delade skytteliga­segern med Ivanushkin. Jag blev dessutom korad till turneringe­ns bäste forward”.

också många goda minnen – 6-4-segern mot Edsbyn till exempel under ”Jockes” första säsong i kamrattröj­an.

– Vi klarade oss kvar utan att behöva kvala och jag gjorde fyra mål.

Även kvartsfina­lserien mot VSK, då IFK ledde med 2-0 i matcher och 3-0 i ABB Arena innan Mesta Mästarna vände till 3-2 sammanlagt, finns i färskt minne.

till Vänersborg 2011 under uppmärksam­made former. Han hade stora personliga problem under sin sista tid i Broberg Söderhamn innan IFK genom dåvarande ordförande­n Stig Bertilsson började agera.

– Jag är oerhört tacksam för att IFK ställde upp och trodde på mig och framförall­t Stig. Planen var att jag skulle spela säsongen ut, tre månader, men jag blev kvar och gör nu min sjunde säsong i klubben, säger ”Jocke”, som rotat sig i Vänersborg med familjen där en dotter på nio månader spelar en stor och viktig roll, liksom sonen Felix, 18 år, och framgångsr­ik hockeymålv­akt i Vänersborg­s HC.

– Det är ju en livsstil som gett mig både glädje och sorg. Man har alltid haft bandyn att lute sig emot, säger 40-åringen som nyligen tillträdde en tjänst i IFK Vänersborg som utbildning­sansvarig för 16-20-åringarna i klubben.

Hedqvist sin utbildning till elittränar­e, den 16 december tar han examen.

Men före det har han ett antal viktiga elitseriem­atcher att avverka, den första redan i kväll mot IK Tellus på Zinkensdam­m.

– Inställnin­gen blir viktigast i den här matchen. Mot VSK hade vi draghjälp av hemmaplan och att det var just VSK vi mötte, nu möter vi Tellus inför tomma läktare och det blir ett stort prov för oss.

 ??  ?? RESPEKTABE­L ÅLDER. IFK Vänersborg­s skarpskytt Joakim Hedqvist har nått 40-strecket och tillhör från och med i dag en illuster skara elitbandys­pelare i ”Ålder är bara en siffra och det är nog mest omgivninge­n som sätter den”, säger ”Jocke”.
RESPEKTABE­L ÅLDER. IFK Vänersborg­s skarpskytt Joakim Hedqvist har nått 40-strecket och tillhör från och med i dag en illuster skara elitbandys­pelare i ”Ålder är bara en siffra och det är nog mest omgivninge­n som sätter den”, säger ”Jocke”.
 ?? Bild: TONI ANDERSSON ?? Sverige som uppnått den åldern.
Bild: TONI ANDERSSON Sverige som uppnått den åldern.
 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? ÅRET ÄR 2017. Joakim Hedqvist i den pose som gjort honom så fruktad av motståndar­na – som kanonskytt och målkung, på senare år i IFK.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ÅRET ÄR 2017. Joakim Hedqvist i den pose som gjort honom så fruktad av motståndar­na – som kanonskytt och målkung, på senare år i IFK.
 ?? Bild: BJÖRN TILLY ?? ÅRET VAR 2009. Joakim Hedqvist tar Vm-guld i Västerås i sin första och enda Vm-turnering i karriären. Ryssland slogs tillbaka med 6-2.
Bild: BJÖRN TILLY ÅRET VAR 2009. Joakim Hedqvist tar Vm-guld i Västerås i sin första och enda Vm-turnering i karriären. Ryssland slogs tillbaka med 6-2.
 ?? Bild: BJÖRN TILLY ?? ÅRET VAR 2005. Joakim Hedqvist vrålar ut sin glädje efter första Smguldet med Edsbyn. Finalmotst­åndaren SAIK besegrades med 6-4.
Bild: BJÖRN TILLY ÅRET VAR 2005. Joakim Hedqvist vrålar ut sin glädje efter första Smguldet med Edsbyn. Finalmotst­åndaren SAIK besegrades med 6-4.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden