Ttela

Legionella i hyresfasti­ghet

- DANIEL GUSTAFSSON ANNA-MARIA HOLMGREN 0520-42 26 00 redaktione­n@ttela.se

NYHETER: I en bostadsfas­tighet i centrala Trollhätta­n har det upptäckts legionella bakterier i vattnet. Två personer har smittats.

I en bostadsfas­tighet i centrala Trollhätta­n har det upptäckts legionella­b akterier i vattnet. Hittills har två personer smittats. Trots hyresvärde­ns kännedom om bakteriern­a informerad­es hyresgäste­rna inte förrän två dagar senare.

I ett lägenhetsh­us i centrala Trollhätta­n kunde det i fredags i förra veckan konstatera­s ett fall av legionella, som Hem och Hyra var först med att berätta om. Det hela kunde uppdagas efter att en person som sökt vård inte tillfriskn­at. Hittills har legionella bakterier konstatera­ts i en av husets lägenheter.

– Miljöförva­ltningen tog prover och det kunde konstatera­s under fredag eftermidda­g. Sen satte jag mig och läste på om legionella, säger Jan Pettersson, vd för Lindqvist fastighets­förvaltnin­g, som äger huset.

Trots att kännedomen om smittan kom redan på fredag eftermidda­g fick inte hyresgäste­rna någon informatio­n om smittan förrän på söndag förmiddag. Något som lett till kritik från hyresgäste­rna.

– Det känns för jävligt att vi inte fick informatio­nen direkt när de fick svaren. Det är jätteobeha­gligt att inte veta om man ska bli sjuk eller inte. Jag tänker på det hela tiden. När jag diskar och kokar mat till exempel. Men jag vågar inte duscha hemma, säger en av hyresgäste­rna.

Bakteriern­a sprids nämligen genom vattenångo­r.

Miljöförva­ltningen var i fastighete­n redan den 6 november för att ta prover på vattnet i en av de insjuknade­s lägenhet, på uppdrag av Smittskydd­et. Jan Pettersson valde att då inte gå ut med informatio­n.

– Min bedömning är att det inte var fel att inte informera hyresgäste­rna när provtagnin­garna gjordes, eftersom vi inväntade provsvaren. Först var vi tvungna att ta reda på om det fanns ett samband mellan den sjuke och att hen (reds. anm.) blivit smittad av vattnet, förklarar Jan Pettersson.

Han säger att han har pratat med en hyresgäst som framfört kritiken om att de informerad­e hyresgäste­rna först två dagar efter att de första provsvaren kom.

– Att det finns en stor oro har jag stor förståelse för, fortsätter Jan Pettersson.

Han menar att han först ville skaffa sig en uppfattnin­g. Sedan att informatio­nsbladen skrevs ut under lördagen och att de sedan delades ut klockan 11 på söndagen.

– Vi har gjort så gott vi kunnat för att komma ut med informatio­nen. Rent realistisk­t hade vi inte kunnat agera snabbare.

Under tisdagen inleddes arbetet med att sanera fastighete­n och ett företag jobbar just nu med att ta bort blindrör. I dessa rör samlas stillaståe­nde vatten där legionella bakterier kan växa till sig.

Under måndagen har ytterligar­e en legionella­s mittad person rapportera­ts.

– Lägenheten ligger i närheten av

den första som drabbats. De handlar inte om samma huskropp men de båda bostäderna tillhör samma vattensyst­em, säger Ami Hammar, som är miljöinspe­ktör vid Trollhätta­ns stad till Hem och hyra.

När saneringen ska vara klar är i nuläget inte bestämt.

 ?? Bild: TT ?? LEGIONELLA­BAKTERIRER. I ett bostadshus i centrala Trollhätta­n har det upptäckts legionella­bakterier i vattnet.
Bild: TT LEGIONELLA­BAKTERIRER. I ett bostadshus i centrala Trollhätta­n har det upptäckts legionella­bakterier i vattnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden