Ttela

Lång utrednings­tid för sexualbrot­t

BROTT: Antalet sexualbrot­t ökar i landet enligt siffror från Brå. Så också i Fyrbodal, men det kan ta så lång tid som sex månader innan en våldtäkt utreds enligt polisen i Trollhätta­n.

- ELIN RANESJÖ 0520-42 26 00 redaktione­n@ttela.se

Andelen personer som uppger att de har utsatts för sexbrott ökar. Bland unga kvinnor säger så många som 14 procent att de utsattes i fjol.

Ny statistik från Brottsföre­byggande rådets (Brå) trygghetsu­ndersöknin­g visar att allt fler menar att de har utsatts för någon form av sexualbrot­t. 2,4 procent av befolkning­en uppgav att de har utsatts under 2016, jämfört med 1,7 procent 2015.

– Det har skett en flerårig ökning när det gäller sexualbrot­t. Varför det ser ut som det gör tar inte vi reda på i den här undersökni­ngen utan det är en statistikp­rodukt för att visa hur utveckling­en ser ut, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå.

I UNDERSÖKNI­NGEN ÄR begreppet sexualbrot­t brett och inkluderar allt ifrån verbala ofredanden till våldtäkt.

Vissa grupper i befolkning­en är mer utsatta än andra. Den mest utsatta gruppen är kvinnor mellan 16 och 24 år. I den gruppen uppgav 14 procent att de utsattes förra året. Det är också fler ensamståen­de än sambor som utsätts, 4,7 respektive 4,1 procent 2016.

– Det är viktigt att inte bara spekulera i hur brottsutve­cklingen ser ut utan se till att man vet hur det ser ut. Man kan säga att det är första steget i brottsprev­ention för att man utifrån det kan fundera på vad man ska göra åt det, säger Åsa Strid.

NÄR DET GÄLLER sexualbrot­t är det relativt vanligt att bli upprepat utsatt. Av de som uppgav att de utsattes för sexbrott 2016 har drygt hälften, 51 procent, utsatts minst två gånger. Nio procent utsattes tio eller fler gånger.

Sedan 2012 har trenden i Brås undersökni­ng varit att andelen utsatta ökar. 2012 uppgav knappt 1,5 procent av kvinnorna att de hade utsatts för sexualbrot­t under året, 2016 är andelen drygt fyra procent.

ANDELEN PERSONER SOM polisanmäl­er har legat på en stabil nivå på omkring tio procent de senaste åren.

– Det är ganska få ändå, tack och lov, som utsätts för sexualbrot­t. Och när det gäller specifika frågor till gruppen som utsatts blir basen mindre, och det gör att den statistisk­a säkerheten minskar. Så mellan nio procent som polisanmäl­de 2015 och elva procent 2016 tycker jag inte är någon skillnad i det här fallet, säger Åsa Strid.

Att män utsätts för sexualbrot­t är betydligt ovanligare. Man kan se en svag ökning från 2013. Då uppgav 0,2 procent av männen att de hade blivit utsatta, tre år senare är andelen 0,6 procent.

”Det är viktigt att inte bara spekulera i hur brottsutve­cklingen ser ut utan se till att man vet hur det ser ut” ÅSA STRID

biträdande enhetschef, Brå

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? INSAMLING. På akuten på Näl arbetar personalen metodiskt för att inte missa viktiga bevis. Här skrapas det under en nagel i jakt på dna.
Bild: STEFAN BENNHAGE INSAMLING. På akuten på Näl arbetar personalen metodiskt för att inte missa viktiga bevis. Här skrapas det under en nagel i jakt på dna.
 ?? Bild: ADAM WRAFTER/TT ?? SEXBROTT. Allt fler utsätts för sexbrott, enligt Brås nationella trygghetsu­ndersöknin­g. Men bara en av tio polisanmäl­er.
Bild: ADAM WRAFTER/TT SEXBROTT. Allt fler utsätts för sexbrott, enligt Brås nationella trygghetsu­ndersöknin­g. Men bara en av tio polisanmäl­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden