Ttela

RUTINERAD DUO SKA VISA VÄGEN

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se HANDBOLL

”När man har tagit medalj och vet hur det är så är det klart att man vill dit igen” SABINA JACOBSEN lagkapten landslaget

Den enas roll är att stoppa motståndar­na från att näta, den andras att ösa in mål. Sabina Jacobsen och Isabella Gulldén är två av Sveriges nyckelspel­are i jakten på Vm-medalj.

De känner varandra väl, Sabina Jacobsen och Isabella Gulldén. Sedan i somras är de klubbkamra­ter i rumänska CSM Bukarest och i landslaget har de kamperat ihop i tio år. Det gör dem till de mest rutinerade i det landslag som just nu är på förläger i Trollhätta­n.

– När jag var yngre var jag mer nervös, men nu är jag näst äldst här och har varit med ett tag så jag känner mig rutinerad. Jag vet hur det fungerar och ungefär hur dagarna ser ut. Det är rätt skönt för då kan jag fokusera mer på handbollen och på att prestera, säger försvarsge­neralen Sabina Jacobsen.

Hon är sedan 2012 lagkapten i landslaget och den som styr och ställer i försvaret.

– Jag ska försöka hålla ihop försvaret och få det att fungera, det blir en av det viktigaste sakerna för mig.

OM JACOBSEN ÄR den som bestämmer i försvaret är det Gulldén som styr i offensiven.

– Jag är väldigt erfaren och har va- rit med i många mästerskap. Min roll är att styra spelet i anfall och våga ta mycket plats, säger hon.

SENASTE MÄSTERSKAP­ET, EM på hemmaplan förra året, blev en besvikelse. Sverige vann bara en av fem matcher och åkte ur i mellanrund­an. Då hade Sverige ett ganska nytt lag, nu har ytterligar­e ett år gått.

– Nu har vi fått ha det här laget i över ett år och kunnat jobba ihop oss. Folk har tagit klivet ut i Europa och blivit ett år äldre, det är små saker som gör mycket. Många spelare har presterat väldigt bra i sina klubblag, nu ska vi bara få ut det i landslaget med, säger Isabella Gulldén och fortsätter:

– Det känns mer tryggt och stabilt nu, och det känns som att vi hittar varandra bättre. Det är tid som behövs och det har vi fått.

Sverige inleder VM mot Polen den 2 december och därefter väntar Ungern, två matcher som både Jacobsen och Gulldén håller för nyckelmatc­her.

– Polen och Ungern är två matcher som vi gärna vill vinna, och de kommer bli tuffa. Sedan har vi Norge sista dagen och om vi har gjort det bra innan så kan det förhoppnin­gsvis bli en gruppspels­final, säger Jacobsen.

SENAST SVERIGE TOG medalj i ett mästerskap var EM 2014, då blev det brons.

– När man har tagit medalj och vet hur det är så är det klart att man vill dit igen. Det är ju det man tränar för, det är därför man är här. Men det är en lång väg dit med hårt arbete, säger Sabina Jacobsen.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON / TT ?? MATCHANDE. På lördag väntar första matchen mot Danmark för Isabella Gulldén och landslaget. ”De springer mycket och har ett aggressivt försvarssp­el, men är även bra framåt så vi kommer behöva vara bra i alla aspekter av spelet.”
Bild: THOMAS JOHANSSON / TT MATCHANDE. På lördag väntar första matchen mot Danmark för Isabella Gulldén och landslaget. ”De springer mycket och har ett aggressivt försvarssp­el, men är även bra framåt så vi kommer behöva vara bra i alla aspekter av spelet.”
 ?? Bild: JOHANNA JOSEPHSSON ?? BRA START. Sabina Jacobsen hoppas att lägret i Trollhätta­n ska ge laget en bra känsla inför VM. ”Det viktigaste är att vi får ihop laget och att allt spel sitter, att vi svetsar samma allt och får en go känsla.”
Bild: JOHANNA JOSEPHSSON BRA START. Sabina Jacobsen hoppas att lägret i Trollhätta­n ska ge laget en bra känsla inför VM. ”Det viktigaste är att vi får ihop laget och att allt spel sitter, att vi svetsar samma allt och får en go känsla.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden