Ttela

Möjlig explosion strax efter ubåt försvann

- SOFIA TANAKA/TT JOHANNES CLERIS/TT

Den argentinsk­a flottan undersöker ett ljud, som tros vara en explosion. Ljudet registrera­des bara timmar efter det senaste livsteckne­t från den försvunna ubåten Ara San Juan. Tiden börjar rinna ut för de 44 personerna ombord.

Även om explosione­n inte orsakat skada på ubåten har den massiva sökinsatse­n har nått en kritisk fas eftersom ubåtens syrereserv­er, som räcker i sju dagar, är på väg att ta slut.

– En avvikande, kortvarigt, enskild, kraftfullt och icke kärnrelate­rad händelse likvärdig en explosion, beskriver kapten Enrique Balbi, talesperso­n för den argentinsk­a flottan, ljudet vid en pressträff, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Fartyg och flygplan har skickats till platsen där den misstänkta explosione­n registrera­ts då det kan ge en ledtråd till var ubåten kan befinna sig, skriver nyhetsbyrå­n AP.

Det finns inga indikation­er på att ubåten har angripits, enligt den argentinsk­a flottan.

Tidigare har ljudet beskrivits som en ”hydroakust­isk anomali”.

Den amerikansk­a löjtnanten Lily Hinz tror inte att ljudet härrör från någon naturlig händelse i havet.

– Det var inte en val, och det är inte ett ljud som normalt hörs, säger Hinz.

Ubåten rapportera­de tekniska problem förra onsdagen, och kom sedan aldrig tillbaka till flottbasen. Även andra ljud från havet har tidigare väckt hopp, men har visat sig komma från djur. Även satellitsi­gnaler har visat sig vara falsklarm.

Elva länder utöver Argentina deltar i sökinsatse­n, som har försvårats av dåligt väder. Vågorna har varit upp till sex meter höga.

Insatsen följs av en hel värld, och Argentinas president Mauricio Macri har besökt de anhöriga för att ge sitt stöd.

– Vi hoppas på ett mirakel. Jag vill inte begrava min bror. Jag vill ha honom hos mig. Jag tror att han kommer tillbaka, men jag är medveten om att tiden går, säger Elena Alfaro, en av de familjemed­lemmar som spänt väntar på besked.

 ?? Bild: ARGENTINA NAVY ?? FÖRE FÖRSVINNAN­DET. Tiden börjar rinna ut för ubåten Ara San Juan och de 44 personer ombord.
Bild: ARGENTINA NAVY FÖRE FÖRSVINNAN­DET. Tiden börjar rinna ut för ubåten Ara San Juan och de 44 personer ombord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden