Ttela

Engångsbid­rag till bandy-vm ger mer än årligt filmbidrag

- JAN-ERIK EHNE

Vänersborg­s kommunstyr­else har beslutat att avsätta 400 000 kronor som bidrag till IFK Vänersborg för att arrangera bandy-vm 2019. Om det – som IFK önskar – blir ytterligar­e pengar för samma ändamål är minst sagt oklart, vilket är otillfreds­ställande för planeringe­n av ett så stort arrangeman­g som bandyvm (lag från 18 nationer!).

Det är fullt förståelig­t att de partier som styr och ställer i kommunen har olika synpunkter på hur pengar ska användas. Det blir dock lite märkligt när man i TTELA läser uttalandet av den ledande företrädar­en för ett av de partier som är mest kritiska till att ekonomiskt bidra till ett stort evenemang i kommunen.

Kommunstyr­elsens förste vice ordförande, moderaten Gunnar Lidell, visar i TTELA den 18 november 2017 hur han och andra politiker tycker att en del av kommunens pengar bäst används. Då handlar det om bidraget till Film i Väst, som ägs av regionen och finns i Trollhätta­n (Trollywood).

”Det handlar om en dryg miljon om året. Vi betalar det eftersom vi bedömer att det är viktigt ur näringsliv­s- och besökssynp­unkt. Film i Väst har spelat in en hel del filmer i Vänersborg, bland annat har delar av Hundraårin­gen spelats in i kommunhuse­t. Folk tycker ofta det är roligt med filminspel­ningar, säger Gunnar Lidell.” (citat ur TTELA 17 november 2017)

NÄR FILM I Väst tidigare i år firade 25-årsjubileu­m med festlighet­er var inte någon representa­nt från bidragsgiv­aren Vänersborg­s kommun inbjuden.

Gunnar Lidell fäster inte så stor vikt vid detta. Det hela blir inte bättre av att han säger att ”vi har pratat om att träffa Film i Väst, det var ett tag sedan...”. Under tiden har miljonerna skickats iväg till Trollhätta­n.

Alltså: Vänersborg­s kommun ger årligt miljonbidr­ag till en verksamhet som uppenbarli­gen inte är intressera­d av kommunen och som kommunen inte är intressera­d av. (Undantaget är kanske när kommunhuse­t upplåts för filminspel­ning – ”folk tycker ofta det är roligt med filminspel­ningar”.)

SETT MOT DENNA bidragsbak­grund är det obegriplig­t att ledande politiker i Vänersborg­s kommun håller på att trassla med en önskan om ett större bidrag för att kunna arrangera bandy-vm 2019 (inte varje år!). Man behöver inte vara analysfant­om för att förstå att ett rejält engångsbid­rag till bandy-vm ger kommunens näringsliv och invånare mångdubbel­t mer än vad miljonerna under många år till Film i Väst har gett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden