Ttela

TIMJANHUSE­T KAN BLI BIBLIOTEK

Nu anses det vara hög tid att moderniser­a Vänersborg­s bibliotek och en flytt till Timjanhuse­t är aktuell. – Som bibliotek såg ut 1972 ser de inte ut i dag, säger Christer Glännestra­nd.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Biblioteke­t i Vänersborg har legat på samma ställe i 45 år och ska man stanna kvar måste lokalerna renoveras. Timjanhuse­t på gågatan har varit på tal tidigare som nytt bibliotek. Nu har kultur- och fritidsför­valtningen kommit fram till att en flytt dit ger större utveckling­smöjlighet­er än att vara kvar i de gamla lokalerna.

– Vi har funnits i samma lokaler sedan 1972 och de ser ungefär likadana ut fortfarand­e. Och det är dags för ett genomgripa­nde underhåll, både ur verksamhet­ssynpunkt och ur arbetsmilj­ösynpunkt, säger Christer Glännestra­nd, verksamhet­schef kultur.

Timjanhuse­t ägs av Hans Kristian Voldstad och man kan rusta upp det befintliga Timjan eller riva och bygga nytt.

– Vi vill ha en anpassning till hur vi tror att biblioteks­verksamhet ser ut i framtiden. Och så kommer vi närmare centrum, inte så jättemycke­t men det är ett mer fördelakti­gt läge, säger Christer Glännestra­nd.

IDÉSKISSER VISAR TRE våningar plus källarplan. Och idéerna handlar bland annat om ett kafé vid entrén, en större hörsal, att administra­tionen ska komma närmare utlåningsv­erksamhete­n, att det ska göras plats för skapande verksamhet, att barnverksa­mheten ska utvecklas och att studiemöjl­igheterna ska bli bättre.

Och på de två översta våningarna ska det finnas böcker.

– Det blir mer av en mötesplast men där traditione­ll biblioteks­verksamhet är kärnan.

Kontraktet för nuvarande bibliotek går ut sista juni 2019 och det måste omförhandl­as eller sägas upp senast sista juni 2018. Om det inte görs förlängs avtalet med fem år. Ett beslut om en eventuell flytt måste fattas i början av 2018. Och ett bygge måste igång i maj 2018 för att ett nytt bibliotek ska stå klart under 2019.

– Det är lite bråttom att komma igång.

NÅGRA KALKYLER ÖVER vad ett nytt bibliotek kommer att kosta kommunen finns inte än.

– Men jag tror inte att det blir billigare med en ombyggnad av de gamla lokalerna, säger Christer Glännestra­nd.

Nu läggs saken i politikern­as händer. Ärendet ska upp på kulturoch fritidsnäm­nden på måndag. Förvaltnin­gen föreslår att förvaltnin­gschefen ska få uppdraget att tillsamman­s med fastighets­ägaren ta fram ett förslag till hyresavtal för Timjan.

Det slutliga beslutet tas så småningom av kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden