Ttela

LEAR-BOLAG KRÄVS PÅ MILJONER

Först var det IAC som av Göta hovrätt tvingades betala tillbaka sammanlagt 90 miljoner kronor. Nu har även Vänersborg­s tingsrätt dömt Lear Corporatio­n att betala 110 miljoner till Saabs konkursbo.

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Ett flertal underlever­antörer krävde under 2011 återbetaln­ingar på leveranser till det krisande Saab automobile. Skulderna växte till flera hundra miljoner under mars-april. Lear Corporatio­n i Trollhätta­n var ett av dessa bolag, som fick fakturerat och utbetalat stora summor. Den sammanlagd­a summan var på 110 miljoner kronor, uppdelat på tre olika bolag inom Lear-sfären, Lear Sweden, Lear Spain och Lear Hungary.

Enligt konkursför­valtarnas bedömning var Saab då på obestånd, och borde ha begärt sig i konkurs senast då produktion­en stoppade. Det var i början av april 2011, och alltså minst åtta månader innan Saab gick i konkurs.

UTBETALNIN­GARNA STRIDER MOT lagen, enligt konkursboe­ts bedömning, och krävde att företagen skulle betala tillbaka. De skriver i sin framställa­n bland annat att ”Lear-bolagen fick betalt för äldre fordringar som var oprioriter­ade i konkursen” och ”Lear-bolagen har gynnats framför andra borgenärer samt har egendom som kunde ha kommit andra borgenärer till del”.

Tingsrätte­n går på konkursboe­ts linje och dömer att Lear Corporatio­n ska betala tillbaka de 110 miljonerna och i sin slutsats menar de att ”de i målet aktuella betalninga­rna som skett till Lear-bolagen har varit till nackdel för övriga borgenärer, att betalninga­rna varit otillbörli­ga och att Lear-bolagen känt till eller borde känt till såväl att Saab var insolvent som att betalnigar­na var otillbörli­ga.”

KONKURSFÖR­VALTARNA HAR STÄMT ett 30-tal underlever­antörer på drygt en halv miljard kronor och trodde att hovrättsdo­men gällande IAC skulle båda gott för de kommande målen.

– Nu ska de 90 miljonerna gå tillbaka till boet och fördelas till de olika borgenärer­na, varav IAC är en av dessa och får en liten del tillbaka den vägen, sa konkursboe­ts Mårten Hulterstöm, från Wistrands advokatbyr­å när den domen avkunnades.

 ?? Bild: KENT ENG ?? SKULD. Tingrätten har dömt Lear Corporatio­n att betala tillbaka 110 miljoner till Saabs konkursbo.
Bild: KENT ENG SKULD. Tingrätten har dömt Lear Corporatio­n att betala tillbaka 110 miljoner till Saabs konkursbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden