Ttela

Flera fall av salmonella

En ovanlig salmonella har upptäckts på regionens sjukhus. Både Uddevalla sjukhus och Näl har drabbats.

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

NYHETER: Salmonella drabbar just nu gamla och sjuka på regionens sjukhus, bland annat på Näl. Troligen kommer smittan från någon större matleveran­tör, enligt en smittskydd­släkare.

Den sortens salmonella som sprids nu heter Salmonella Kentycky, och normalt sett blir de flesta som får den bra efter några dagars magsjuka. Men Peter Nolskog, biträdande smittskydd­släkare på Västra Götalandsr­egionen, säger att den senaste tidens upptäckta fall är särskilt allvarliga av flera skäl.

– Dels är det allvarligt eftersom nästan alla drabbade har hög medelålder och en del har svåra grundsjukd­omar. Då kan salmonella­n bli väldigt påfrestand­e och man kan bli riktigt dålig.

HAN KÄNNER INTE till att någon ska ha dött på de västsvensk­a sjukhusen till följd av Salmonella Kentucky, men han säger att det inte går att vara säker.

Sedan oktober är det tio personer som diagnostic­erats med Salmo- nella Kentucky i Västsverig­e och det finns i nuläget åtta eller nio osäkra fall. Både Uddevalla sjukhus och Näl har haft några fall.

Den andra allvarliga omständigh­eten med salmonella­utbrottet, enligt Peter Nolskog, är att det verkar spridas just på sjukhus, troligen via maten.

– Vi tror att det kommer från någon stor distributö­r av livsmedel till sjukhusen.

De drabbade, deras anhöriga och sjukhusper­sonalen har intervjuat­s i ett försök att spåra den gemensamma nämnaren i vad de ätit.

– Det här är ett svårt fall, vi ska få några provsvar inom ett par dagar och då kanske vi har svaret, men det är inte säkert, säger Peter Nolskog.

NU FÅR MATLEVERAN­TÖRERNA undersöka sina produkter och i sjukhuskök­en vidtar man speciella åtgärder som att hetta upp all mat en extra gång, inte servera någonting som inte ska värmas och man undviker proteinpul­ver och andra tillskott som brukar strös över maten för extra näring och energi.

Om någon person skulle drabbas av Salmonella Kentucky utanför ett sjukhus så är den personen högintress­ant.

– I så fall vill vi intervjua den personen för att se var den brukar handla och äta för matvaror och vad den kan ha fått i sig senaste tiden, säger Peter Nolskog.

YTTERLIGAR­E TRE LANDSTING har patienter som diagnostic­erats med samma salmonella­typ. Västra Götalandsr­egionen skriver att salmonella är en tarmbakter­ie som kan orsaka diarré, magsmärtor, feber och ibland kräkningar. I sällsynta fall kan den också orsaka infektione­r som blodförgif­tning.

Efter att man smittats tar det ofta ett till tre dygn innan symtomen börjar komma, och den smittar i regel via mat eller dryck.

 ??  ??
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? DRABBAT. Näl är ett av sjukhusen i Västra Götaland som drabbats av salmonella. Man misstänker att smittan kommer från någon livsmedels­distributö­r.
Bild: ANDREAS OLSSON DRABBAT. Näl är ett av sjukhusen i Västra Götaland som drabbats av salmonella. Man misstänker att smittan kommer från någon livsmedels­distributö­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden