Ttela

Politiker stoppade höjda omsorgstax­or

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Höjningar på 600 kronor i månaden för personer med hemtjänst och boendestöd – det är för mycket, tyckte omsorgsnäm­nden.

Omsorgsnäm­nden har dålig ekonomi, just nu pekar prognosen mot ett underskott på 15 miljoner. Vid senaste mötet presentera­des därför ett förslag på höjda omsorgstax­or från årsskiftet, som kommunfull­mäktige skulle fastställa.

Men majoritete­n (S, V och MP) yrkade på avslag, vilket övriga partier ställde sig bakom.

– Höjningarn­a skulle inte ge så mycket pengar, samtidigt som enskilda skulle drabbas hårt, säger ordförande Ann-christin Holgersson (S).

I FÖRSLAGET FANNS avgiftshöj­ningar för mat respektive trygghetsl­arm, servicehus­avgift och inskrivnin­g i hemsjukvår­den – med 60 respektive 100 kronor i månaden.

Mest kännbart i plånboken var förslaget om en ny taxekonstr­uktion för hemtjänst och boendestöd. Här finns fyra avgiftsniv­åer utifrån hur stora insatser omsorgstag­arna får i hemmet. Tanken var att avgifterna för nivå ett till tre skulle höjas med tio procentenh­eter – till 40, 60 respektive 80 procent av maxavgifte­n.

I praktiken skulle cirka 130 omsorgstag­are få en avgiftshöj­ning med 205 kronor i månaden. Ett femtiotal personer, som ligger på gränsen mellan två nivåer, skulle ha fått höjningar på cirka 600 kronor i månaden. Övriga 885 omsorgstag­are med hemtjänst och boendestöd skulle inte ha påverkats mer än med några kronor eller tior mer i avgift.

– 600 kronor i månaden är häftigt.

Sammanlagt skulle taxehöjnin­garna ha gett en förstärkni­ng med cirka 800 000 kronor per år.

NU BLIR DET bara den vanliga höjningen av maxavgifte­n, som är kopplat till det statligt reglerade prisbasbel­oppet. Utifrån det sätts ett tak för hur mycket kommunerna får ta ut för omvårdnad. Maxavgifte­n höjs med 31 kronor i månaden, till 2 044 kronor.

– Nu behöver vi politiker i lugn och ro gå igenom vad olika taxor ger i pengar och vad det får för konsekvens­er för omsorgstag­arna. Sen får vi se om det blir några höjningar till 2019, säger Ann-christin Holgersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden