Ttela

Kampen mot stanken fortsätter envist

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Nya klagomål har inkommit från grannar gällande lukten från Dahlbergs slakteri. Sedan en tid tillbaka har Dahlbergs tagit hjälp utifrån. – Att det kommer bli helt luktfritt är omöjligt, men den fräna sura doften ska vi försöka få bort, säger Åsa Jakobsson, avfalls- och avloppskon­sult.

I somras skrev TTELA återigen om den stinkande lukten från slakteriet och grannarnas ilska och förtvivlan. Då pågick arbetet för fullt med att försöka hitta källan till varifrån lukten kom och planen var att avloppen skulle spolas, vilket också gjordes.

SEDAN EN OCH en halv månad tillbaka har slakteriet också anlitat en konsult som ska hjälpa till.

– Jag har skaffat mig en överblick över anläggning­en och fått en helhetssyn över verksamhet­en och var lukten kan tänkas komma ifrån. Jag har gått igenom allt ifrån städ till avlopp. Helt klart så luktar det, säger Åsa Jakobsson och fortsätter.

– Vi har bland annat kunnat mäta halten svavelväte i avloppsvat­tnet. Där har vi nu kunnat sätta in åtgärder.

Det som gjorts är att mikroorgan­ismer, bakterier, har använts i jakten på odörkällan.

– Det har haft en god effekt och vi har fått ner värdena. Enkelt förklarat är att de här mikroorgan­ismerna har ätit upp eventuell stärkelse Avlopps- och avfallskon­sult som blodfetter och vanligt fett som fastnat i avloppsrör­en. Så från avloppet luktar det inte längre, säger Åsa Jakobsson.

Även ventilatio­nen har setts över samt rutinerna vid hämtning av slakteriav­fallet som ska köras till hygieniser­ing.

– Jag har jobbat med många slakterier runt om i landet som haft liknande problem och det är omöjligt att få bort all lukt. Det kommer alltid lukta djur och gödsel. Men det är den genomträng­ande fräna, sura doften som vi ska försöka få bort och det tror jag att vi kommer lyckas med, säger Åsa Jakobsson.

ENLIGT ÅSA JAKOBSSON har Dahlbergs vidtagit en hel del bra åtgärder sedan innan och tycker det är synd att det inte hjälpt i den mån de önskat.

– Ibland är det bra att komma utifrån eftersom man ofta blir hemmablind. Dahlbergs vill komma tillrätta med problemet och vi har ett bra samarbete, säger hon.

Arbetet som Åsa Jakobsson påbörjat tillsamman­s med Dahlbergs väntas vara klart i slutet av mars.

”Jag har gått igenom allt från städ till avlopp”

 ??  ??
 ?? Bild: LOVISA MEIJER ?? LUKTFRITT? Dahlbergs slakteri i Brålanda har länge haft problem med en stark odör som stört grannarna. En konsult hjälper nu till i arbetet.
Bild: LOVISA MEIJER LUKTFRITT? Dahlbergs slakteri i Brålanda har länge haft problem med en stark odör som stört grannarna. En konsult hjälper nu till i arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden