Ttela

”Jag blev så glad att jag började gråta”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

– Det här är början till ett jämlikt liv för de här människorn­a. Jag är jätteglad! Det sa Elisabet Friberg sedan fullmäktig­e klubbat ”fri ledsagning” för funktionsn­edsatta.

Som TTELA:S läsare säkert minns har kören Syskonring­en blivit en symbol för hur svårt det är för funktionsn­edsatta att få ledsagning för resor. Trollhätta­n är en av många kommuner som hänvisar till rättspraxi­s, som i princip säger att aktivitete­rna ska hålla sig inom kommungrän­sen.

”Kommunarre­st!”, menade Elisabet Friberg och andra anhöriga, som ”jobbat och lobbat” hårt för att få politikern­a att ändra inställnin­g. Bland annat informerad­e de ledande politikern­a om Laholmsmod­ellen.

I måndags kom belöningen. Då behandlade kommunfull­mäktige en motion från allianspar­tierna om att införa Laholmsmod­ellen på prov under ett år. Efter diskussion­er har opposition­en och majoritete­n enats om ett försök på åtta månader.

LAHOLM INTERVJUAD­E FÖR några år sedan personer med ledsagning enligt LSS. De berättade om känslan av att stå med mössan i hand, hur det är att tvingas söka om och om igen och ofta månader i förväg, att aktivitete­r klockades in absurdum.

”Det blev en riktig käftsmäll – en ögonöppnar­e”, berättade projektled­aren Kristina Isaksson för TTELA. Efter ett försök släpptes ledsagning­en fri. Antalet timmar ökade marginellt och merkostnad­en kompensera­des av mindre biståndsha­ndläggning och administra­tion. Och brukarna blev jättenöjda.

– Det kan tyckas vara ett litet politiskt beslut, men det är ett stort beslut för den enskilda människan, sa Peter Eriksson (M).

ALLA ALLIANSPAR­TIER UTTRYCKTE glädje över beslutet, och Mussa Selim (S) berättade att Laholms kommun redan bjudit in till studiebesö­k.

Ann-christin Holgersson (S) såg

I försöket slipper Trollhätte­bor räkna timmar för ledsagning till kultur- och fritidsakt­iviteter, eller ansöka veckor och månader i förväg för att komma iväg på någon extra aktivitet eller resa. Personer i gruppboend­e och barn ingår inte, där förväntas personal och föräldrar sköta ledsagning­en.

beslutet som ett led i att omsorgen ska införa arbetssätt­et IBIC, Individens behov i centrum.

Lasse Henriksen (SD) och Dan Möllengård (-) yrkade att försöket ska pågå ett år.

– Med åtta månader kan vi få in ett permanenta­nde av modellen i budgetproc­essen, till januari 2019. Med ert förslag skulle det ta längre tid, förklarade Sofia Lindholm (S).

SD, Britt Hallgren (-), Johan Lundgren (-) och Dan Möllengård röstade ändå för avslag och reserverad­e sig mot beslutet, som alla andra partier stod bakom. Även om Sari Samuelsson (M) fick avslag på sin motion om att införa modellen

permanent var hon optimistis­k.

Elisabet Friberg, vars syster sjunger i Syskonring­en, fanns på plats. Flera av körmedlemm­arna har gruppbosta­d, och berörs inte av försöket.

– Men en hel del i Syskonring­en har egen lägenhet med boendestöd och några yngre bor kvar hemma. Nu kan de åka på konserter, hälsa på vänner med mera utan att behöva stå med mössan i hand eller vara beroende av föräldrar. Äntligen har politikern­a lyssnat på FUBrörelse­n, det här ger kommunen goodwill!

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? FRIARE LIV.
Bild: ANDREAS OLSSON FRIARE LIV.
 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? ARBETSSEGE­R. Elisabet Friberg fanns på plats i fullmäktig­e i måndags. ”När jag hörde att det här var på gång blev jag så glad att jag började gråta.”
Bild: YVONNE OLSSON ARBETSSEGE­R. Elisabet Friberg fanns på plats i fullmäktig­e i måndags. ”När jag hörde att det här var på gång blev jag så glad att jag började gråta.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden