Ttela

Hemtjänste­n kan få stort arv

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

Ett stort arv kan komma att gå till personalen på hemtjänste­n i Brålanda. I ett testamente har närmare 750 000 kronor riktats till hemtjänste­n, pengar som socialnämn­den föreslår att kommunfull­mäktige ska ge till de anställda.

Pengarna ska enligt testamente­t användas för arbete med trivsel, fritidsakt­iviteter och sammankoms­ter.

Det handlar om 20 procent av banktillgo­dohavanden och fonder från den som riktat arvet. Eftersom det handlar om så pass mycket pengar ska kommunfull­mäktige ta det slutgiltig­a beslutet, men socialnämn­den föreslår att pengarna placeras hos personalen.

– Det är ju positivt med en gåva, den kan ju sätta en extra guldkant på tillvaron för personalen, säger Anne Elfving, förvaltnin­gssekreter­are på socialnämn­den på Vänersborg­s kommun.

REKOMMENDA­TIONERNA från Sveriges kommuner och landsting (SKL) vid sådana här situatione­r är att pengarna sätts in på ett konto hos kommunen.

Några närmare anvisninga­r för hur pengarna ska användas än vad som står i testamente­t finns inte. I en skrivelse hävdar man att pengarna inte bör omfattas av alltför många direktiv, då man inte ska behöva göra ytterligar­e tolkningar av testamente­t. Dock förutsätte­r det att pengarna inte används till något olämpligt. Man skriver också att personalgr­uppen borde få möjlighet att få glädje av pengarna under flera år framåt, och att de inte bör spenderas direkt.

– Vi tycker ju att man ska ta emot arvet, men det är ju på väg till fullmäktig­e nu, och hamnar troligen i ett arbetsutsk­ott. Jag vågar inte uttala mig om hur de beslutar sen, vi får se vad som händer, säger Anne Elfving.

ETT FÖRSLAG SOM framhålls är att personalen med chef ska diskutera fram förslag på aktivitete­r, och sedan lämna en avrapporte­ring efteråt. Ett skriftligt underlag ska enligt förslaget presentera­s innan pengarna används och kontakt med ekonomiavd­elningen ska tas.

Personalgr­uppen inom hemtjänste­n som berörs består av 41 personer och en enhetschef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden