Ttela

För vaccinatio­ner

-

Andra vaccin som kan vara på väg in i vaccinatio­nsprogramm­et för barn är Hpv-vaccin för pojkar, som Folkhälsom­yndigheten har lagt ett förslag om till Socialdepa­rtementet, och vaccin mot vattkoppor, vilket fortfarand­e utreds. Det är bra, tycker Ann-sofie Cavefors, barnhälsov­årdsöverlä­kare i Göteborg och Södra Bohuslän. Men varje utökning måste göras försiktigt och på goda grunder.

– Vi har ett högt förtroende för vaccinatio­nsprogramm­et i dag, det måste vi vara rädda om, säger hon.

HON TAR VACCINET mot vattkoppor som exempel. När ett nytt vaccin ska införas i det nationella programmet tittar man på medicinska och samhällsek­onomiska faktorer, men man gör också attitydund­ersökninga­r. När det gäller vattkoppsv­accin är det extra viktigt, eftersom en låg vaccinatio­nstäckning kan vara sämre än ingen täckning alls.

– Om sjukdomen får mindre spridning i samhället innebär det att många kommer att vara lite äldre när de blir sjuka, och då är vattkoppor en svårare sjukdom, säger Ann-sofie Cavefors. Därför måste vi vara säkra på att det finns en tillräckli­gt hög acceptans för det vaccinet, så att täckningen blir tillräckli­g.

FÖR ÄVEN OM Sveriges vaccinatio­nsnivåer är höga jämfört med många andra länder, runt 96-97 procent för de mest etablerade vaccinen, finns ett litet men ihållande motstånd. Som störst var skepsisen på 90-talet, då den brittiske forskaren

 ?? Bilder: PER WAHLBERG ??
Bilder: PER WAHLBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden