Ttela

Ännu en jul med Astr

LITTERATUR: MICKEL RÄV OCH TOMTEN MÖTS ÖVER EN TALLRIK GRÖT

-

Under en stjärnbest­rödd himmel och i stugans varma ljus leker upprymda barn med sina nya julklappar. Att Astrid Lindgren älskade julen är svårt att ta miste på när man läser Räven och tomten, som handlar om ett kort möte i snön under högtidsnat­ten.

Hennes välbevarad­e hem på Dalagatan i Stockholm har lanseringe­n till ära klätts i julskrud, med författare­ns äppelprydd­a ljusstakar och en julgran vars levande ljus glimmar som då.

– Mamma var väldigt förtjust i julen, hon hade magiska jular ända sedan barndomen och det försökte hon att behålla, säger Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter, som är på plats i det gamla barndomshe­mmet.

MANUSET TILL BOKEN hittades för fem år sedan, tillsamman­s med ”Tomten är vaken”, som gavs ut redan då med illustrati­oner av Kitty Crowther. Berättelse­n är enkel och rättfram, tycker Karin Nyman. Räven Mickel söker efter något att äta på en närliggand­e gård där det finns hönor.

Men tomten vakar över gården – och erbjuder i stället sin egen julegröt.

– Det är något slags eldupphör på julafton, säger Eva Eriksson och drar på munnen.

Hon har varit illustratö­r åt några av Sveriges största barnboksfö­rfattare, som Ulf Nilsson och Barbro Lindgren – ofta med en blick för just det humoristis­ka. Astrid Lindgren har hon aldrig tidigare tecknat åt, men var ändå inte nervös.

Åtminstone inte tills hon såg de ”enastående” illustrati­onerna i den tyska förlagan, av Harald Wiberg, vars klassiska bilder Astrid Lindgren fick i uppdrag att skriva en text till.

Men Eva Eriksson valde att i stället förlägga berättelse­n till nutid, och tänkte på en skog hon känner väl till, i närheten av sin son.

Astrid Lindgrens barnbok Räven och tomten ges nu ut på svenska för allra första gången, med nya illustrati­oner av Eva Eriksson.

– JAG HAR SVÅRT att rita av saker eller bara gå ut i naturen för inspiratio­n, jag måste gå omvägen in i mitt huvud och måla minnet av skogen eller en känsla jag hade i ett visst ögonblick när jag gick där, säger hon.

Att illustrera Astrid Lindgren var både kul och ganska lätt, tycker Eva Eriksson. Hon kan relatera till allt i boken: på bilderna får barnen Pippikläde­r och radiostyrd­a bilar, precis som hennes egna barn genom åren.

– Och rävar har man ju träffat. Vi hade en i sommarstug­an som man kunde mata med köttbullar.

Karin Nyman tänkte på boken som en detalj. Men ett outgivet manus av Astrid Lindgren väcker uppmärksam­het. Och trots det enkla formatet kommer läsarna

 ??  ?? JULSTÄMNIN­G. Eva Eriksson och Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman visar upp den nya Astridboke­n ”Räven och tomten” i Astrid Lindgrens bevarade hem
JULSTÄMNIN­G. Eva Eriksson och Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman visar upp den nya Astridboke­n ”Räven och tomten” i Astrid Lindgrens bevarade hem

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden