Ttela

Skola på Nuntorp kan vara igång 2019

- ELIN KULLANDER 0520-42 26 00 elin.kullander@ttela.se

Nuntorp kan få en naturbruks­utbildning igen när Dinglegymn­asiet planerar att utöka sin verksamhet. En ansökan ska skickas till Skolinspek­tionen och man hoppas att utbildning­en ska vara igång redan till hösten 2019.

Turerna kring det tidigare naturbruks­gymnasiet Nuntorp har varit många och nu verkar det som att det fortfarand­e finns hopp för en utbildning på området.

Det är i samverkan med förstudien ”gröna klustret”, en vision om att utveckla gröna näringar i Dalsland, som Dinglegymn­asiet planerar att förstärka sin utbildning­sverksamhe­t.

– JAG SER att vi har stora möjlighete­r att få tillstånd till detta. En utbildning är en central del i vårt kluster för gröna näringar, säger Larsgöran Berg, projektled­are för förstudien i Dalsland.

Förstudien drivs av Brålanda företagarf­örening och Dalbo hushållnin­gsgille. De anser att det på Nuntorp eller i Dalsland bör finnas tre verksamhet­er inom gröna näringar: företagand­e, forskning och utbildning.

– Så som det ser ut nu har vi inga elever från Dalsland på Dingle. Det är ju ingen lätt sträcka att ta sig mellan, så det finns ett behov av att öppna en utbildning på Nuntorp, säger Göran Holmberg, ordförande för Dinglegymn­asiet.

TILL VÅREN KOMMER naturbruks­företaget Swedish agro machinery att förlägga delar av sin verksamhet på Nuntorp. Och de tre utbildning­sinriktnin­gar som man planerar ska finnas på Nuntorp är inom häst, jordbruk och särskola.

– Vi kommer att kompletter­a de utbildning­ar som redan finns på Dingle. Och att samarbeta med dem är ett sätt för oss att kunna växa oss starka tillsamman­s, säger Lars-göran Berg.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? SKOLA IGEN? Dinglegymn­asiet planerar att utöka sin verksamhet och det kan innebära att Nuntorp åter blir en naturbruks­skola.
Bild: JOHANNA LUNDBERG SKOLA IGEN? Dinglegymn­asiet planerar att utöka sin verksamhet och det kan innebära att Nuntorp åter blir en naturbruks­skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden