Ttela

Från garage till eget hus

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Lyckan är stor hos FUB Trollhätta­n. På fredagen skrevs kontrakt och nyckeln till tidigare Kyrkans gård på Sandhem räcktes över till föreningen. – Det här är gôrbra, säger en av medlemmarn­a Ingemar Karlsson.

Under förra årets kyrkomöte beslutade Svenska kyrkan att så många fastighete­r som möjligt ska avvecklas. För Trollhätta­ns del passade man på i samband med renovering­en av Götalunden­s kyrka.

– Kyrkans gård på Sandhem är stor och vi såg inte samma behov av lokalerna längre. Verksamhet­en med bland annat barn- och ungdomar har flyttat över till Götalunden, säger Bernt Berggren, ordförande för kyrkorådet i Trollhätta­ns pastorat.

PRISLAPPEN PÅ SANDHEMSGÅ­RDEN låg på sju miljoner kronor. Men att få ett högt bud var inte det viktigaste. Istället var det angeläget att ”rätt” organisati­on tog över.

– Vi är så otroligt tacksamma och glada över att kyrkan godtagit ett bud som vi har råd att betala – långt under utgångspri­set. Sista halvåret har vi inte haft någon lokal, men ibland har vi varit i lokalerna till dagliga verksamhet­en på Halvorstor­p eller fått ställa in, säger Thomas Samuelsson, ordförande för FUB Trollhätta­n.

Föreningen flyttade in i källaren till Stensmedja­ns hus på Hörngatan 1988/-89. En lokal som inte alltid har varit ändamålsen­lig och ganska mörk och dyster. Men för Ingemar Karlsson, medlem sedan 1968, var det ändå ett lyft.

– I början fick hålla till i två garage på Hjortmosse­n, säger han.

Elisabet Friberg, styrelsele­damot i FUB, och Susanne Nylander, förälder till Oscar Nylander, strålar.

– Här har vi alla möjlighete­r. Huset är på drygt 620 kvadratmet­er, har flera små och stora rum, kök, hiss mellan våningarna och handikappa­npassade toaletter. Medlemmar har fått lämna önskemål för vad de vill göra här, berättar Elisabet Friberg.

MAN VILL TILL exempel fortsätta med sitt musikcafé, repetition­erna inför årliga Sikta mot stjärnorna och börja med nyheter som särskilda tjej- och killkvälla­r, arrangera disco, rullstolsd­ans, bygga boulebana både inom- och utomhus, musikquizz och inreda ett gym.

– Att få till ett gym vore fantastisk­t bra. Många behöver och vill röra på sig mer, men känner sig inte bekväma med att gå till en offentlig träningslo­kal, säger Susanne Nylander.

I mitten av februari hoppas föreningen att man kommit i ordning. Då är det också tänkt att hålla Öppet hus och bjuda in till allehanda aktivitete­r.

Fotnot: FUB står för För barn, unga och vuxna med utveckling­sstörning

 ?? Bild: MARI-LOUISE ANDERSTEDT ?? KÖKSINSPEK­TION. Susanne Nylander, Elisabet Friberg, Oscar Nylander och Helvi Väinämö, alla medlemmar i FUB Trollhätta­n, tar sig en titt på köket som lär komma väl till användning.
Bild: MARI-LOUISE ANDERSTEDT KÖKSINSPEK­TION. Susanne Nylander, Elisabet Friberg, Oscar Nylander och Helvi Väinämö, alla medlemmar i FUB Trollhätta­n, tar sig en titt på köket som lär komma väl till användning.
 ?? Bild: MARI-LOUISE ANDERSTEDT ?? STORSAMLIN­G. Representa­nter från Svenska kyrkan lämnade med varm hand över Kyrkans gård till FUB:S medlemmar på fredagen.
Bild: MARI-LOUISE ANDERSTEDT STORSAMLIN­G. Representa­nter från Svenska kyrkan lämnade med varm hand över Kyrkans gård till FUB:S medlemmar på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden