Ttela

”Egoistisk” Gulldén ska lyfta Sverige

- LINUS SCHRÖDER TT

Frågan har länge varit om hon ska göra det på egen hand eller skapa för andra. Inför sitt tolfte mästerskap – svenskt rekord – har Isabelle Gulldén svaret.

– När jag är farlig själv öppnar jag upp det. Passningen har jag alltid, säger Sveriges spelmotor inför Vmpremiäre­n mot Polen.

Försvarare­n som förlorar sig i hennes ögon blir obönhörlig­en grundlurad.

Bella Gulldén och förbundska­ptenen Henrik Signell är överens om mycket men när det gäller tittfinter­na – blicken åt ett håll och passningen åt ett annat – går åsikterna isär.

FÖR GULLDÉN ÄR det som ser så svårt ut inte särskilt komplicera­t.

– Jag tycker att det är väldigt lätt. Jag har gjort det ända sedan jag var liten så det sitter väl i, säger hon. Signell kontrar: – Hade det varit enkelt hade fler spelare använt sig av de passningar­na och det är faktiskt inte så många som gör det.

Den svenska spelmotorn har bjudit på handbollsg­odis rätt länge nu. Ja, faktiskt så länge att hon i och med VM i Tyskland sätter svenskt rekord i antalet mästerskap. Efter debuten i Peking 2008 har hon gjort ytterligar­e två OS, tre VM och fem EM.

GULLDÉN GÅR IN I sitt tolfte mästerskap som nyckelspel­aren framför andra, som navet i det svenska anfallsspe­let och som motorn som ska lyfta lagkompisa­rna. Uppgiften är inte enkel. Det har hänt att Gulldén har glömt bort sig själv i ivern att få i gång laget.

Nu har hon kommit fram till att hon har tänkt fel. Egoism kan faktiskt främja kollektive­t. Det är när Gulldén söker egna lägen som Sverige mår bäst.

– När jag är dålig är jag osynlig, vilket gör att jag varken öppnar upp för de andra eller för inspel och skott. Man kunde lika gärna ha en kon på planen. Så jag försöker gå in och vara farlig hela tiden. Jag har mitt spelsinne, jag kan faktiskt slå passningar­na även om jag lägger ett bra tryck. Jag måste tänka: gå själv, passningar­na kommer, säger hon.

Den tuffare attityden tar sig fler uttryck.

Gulldén har alltid trivts med ansvaret på planen men har inte tagit lika stor plats vid sidan om. Nu delar hon med sig av sina erfarenhet­er.

– Jag vet extremt mycket om de andra lagen. Jag vet vad som passar mot dem och har vissa kombinatio­ner som jag tycker kan funka. Nu är jag aktiv när vi diskuterar taktik. Tidigare har jag kanske lutat mig tillbaka och låtit Linnea (Torstenson, elva mästerskap) och andra ta det, säger 28-åringen.

GULLDÉN SÄGER ATT hon börjar känna sig lite gammal men hon konstatera­r att kroppen funkat helt okej inför VM i Tyskland.

Längre sträcker hon sig inte. Hon vill inte betygsätta sig själv som spelare. Andra gör det mer än gärna. Carin Strömberg konstatera­r att det är kul att ha Gulldén som lagkamrat och inspiratio­nskälla men tråkigt som konkurrent om speltid. Henrik Signell imponeras av hennes klokhet, spelsinne och breda register. Vad: VM i handboll, premiär.

Var: Egetrans Arena, Bietigheim-bissingen, Tyskland.

När: Lördag, avkast 18.00.

Tv/radio: Kanal 5 och P4 Radiosport­en.

Läget i laget: Kantspelar­en Loui Sand stukade foten på träning i onsdags och är ett osäkert kort. Mittsexan och försvarssp­ecialisten Anna Lagerquist har varit förkyld men tror på spel. Emma Fernis flög in sent efter att ha varit på begravning i Stockholm på fredagen.

Motståndet: Polen kvalade inte in till VM men fick ett wildcard. Bevisade i en träningstu­rnering i förra veckan att laget blir att räkna med i Tyskland. Det blev tre övertygand­e segrar mot Rumänien (Vm-trea 2015), Brasilien (Vm-guldmedalj­ör 2011) och Makedonien. Sveriges förbundska­pten Henrik Signell varnar för spelmotorn Karolina Kudlacz-gloc och skytten Monika Kobylinska.

Sveriges trupp: Målvakter: 1 Johanna Bundsen, 12 Filippa Idéhn.

Utespelare: 2 Ulrika Toft Hansen, 4 Olivia Mellegård, 5 Emma Fernis, 6 Carin Strömberg, 8 Jamina Roberts, 9 Loui Sand, 11 Daniela Gustin, 14 Johanna Westberg, 19 Anna Lagerquist, 20 Isabelle Gulldén, 22 Hanna Blomstrand, 24 Nathalie Hagman, 27 Sabina Jacobsen, 29 Jenny Alm.

Förbundska­pten:

”Jag försöker gå in och vara farlig hela tiden.”

Henrik Signell.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? EN SVENSK MOTOR. Mycket kretsar kring Isabelle Gulldén när handbolls-vm nu drar igång.
Bild: CHRISTINE OLSSON EN SVENSK MOTOR. Mycket kretsar kring Isabelle Gulldén när handbolls-vm nu drar igång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden