Ttela

Hopp om avtal trot

EU: ÖVERENSKOM­MELSE OM BREXIT LÅTER VÄNTA PÅ SIG

-

* * * *

Trots en dag fylld av positiva rykten och uppgifter så var det mungiporna ned som gällde när Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker höll presskonfe­rens med Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May på måndagseft­ermiddagen.

– Åsiktsskil­lnader kvarstår inom ett antal frågor där vi behöver ytterligar­e förhandlin­gar och konsultati­oner, sade Theresa May.

Helt uppgivet var det ändå inte. Från båda sidor betonas att förhandlin­garna ändå nått så långt att hoppet lever om att vid EU:S toppmöte nästa vecka kunna ge klartecken för fas två i förhandlin­garna: om framtida handelsavt­al och övergångsr­egler.

– Det här är inget misslyckan­de. Det är början på den allra sista rundan, sade Juncker.

– Vi kommer att mötas igen före slutet av veckan och även jag är övertygad om att vi kommer att avsluta det här på ett positivt sätt, sade May.

Det som dessförinn­an hade läckt ut från diskussion­erna pekade på ett klart närmande mellan parterna, både vad gäller gränsfrågo­rna på Irland och Eu-medborgarn­as framtida rättighete­r i Storbritan­nien.

Jublet fastnade i halsen när EU och Storbritan­nien inte lyckades komma överens om första fasen i förhandlin­garna om brexit. Hoppet lever ändå om en uppgörelse under veckans gång.

FRÅN BRITTISK SIDA uppges det nu finnas en öppning för att låta Eu-domstolen i vissa fall fungera som avgörande instans för medborgarn­a.

Och för Irland talas om en formulerin­g där EU och Storbritan­nien lovar bibehålla ”fortsatt Eu-anpassad lagstiftni­ng” för att undvika en ”hård gräns”.

Det sistnämnda tycks dock ha varit en rejäl stötesten. Nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP reagerade ilsket och omedelbart när uppgiftern­a läckte ut.

– Vi kommer inte att acceptera

 ??  ?? ÄR INTE ÖVERENS – ÄN. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May och Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker kunde inte presentera någon
ÄR INTE ÖVERENS – ÄN. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May och Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker kunde inte presentera någon

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden