Ttela

Stort intresse för ny Nevsbil

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Ett pressuppbå­d och flera av Nevs partners, inte minst taxijätten Didi närvarade när Nevs första rena elbil rullade av linan i Tianjin. – Det är en viktig milstolpe för att få produktion­sklara bilar, säger Jonas Hernqvist ansvarig för marknad och sälj på Nevs.

En lång väntan är över och den första bilen har rullat av produktion­slinan från Nevs fabrik i kinesiska Tianjin. Hittills rör det sig om sju rena elbilar av totalt hundra som ska användas till homologise­ring.

”Vi har pratat om det här länge och nu har det blivit verklighet”

JONAS HERNQVIST Ansvarig marknad och sälj på Nevs

– De här bilarna kommer att provas och typgodkänn­as av de kinesiska myndighete­rna. Vi kommer inte sälja bilarna utan de kommer uteslutand­e används till tester, berättar Jonas Hernqvist, ansvarig för marknad och sälj på Nevs.

KAROSSERNA TILL DET hundratale­t testbilar som nu kommer tillverkas har producerat­s i Trollhätta­n. Produktion­en av testbilarn­a är också en förutsättn­ing för att produktion­en på allvar ska komma igång i Tianjin nästa höst.

Jonas Hernqvist kan inte nog understryk­a hur viktigt detta är för Nevs fortsatta utveckling som företag.

– Det är en viktig milstolpe för att få produktion­sklara bilar. Vi har pratat om det här länge och nu har det blivit verklighet, säger han.

Den första bilen visades upp under en ceremoni med flera inbjudna gäster och ett stort pressuppbå­d. Jonas Hernqvist berättar att inte mindre än 123 olika kinesiska medier var på plats. Bland dem CCTV, en kinesisk motsvarigh­et till SVT.

ATT INTRESSET ÄR så stort menar Jonas Hernqvist beror på en rad faktorer.

– Vi är det första företag utanför Kina som fått en licens för att tillverka rena elbilar. Media slår upp samarbetsa­vtalet med Didi stort. Vi har byggt en stor fabrik för elbilar som har potential att tillverka 200 000 bilar om året. Bilar är alltid populära att visa upp och vi bygger vidare på Saab-arvet, säger han.

Nevs som företag är också viktigt för staden Tianjin fortsätter Jonas Hernqvist.

– För staden och för regionen är det här ett prestigepr­ojekt.

 ?? Bild: NEVS ??
Bild: NEVS
 ?? Bild: NEVS ?? TESTPILOT. Nevs första elbil som kommer användas för tester och typgodkänn­as av kinesiska myndighete­r.
Bild: NEVS TESTPILOT. Nevs första elbil som kommer användas för tester och typgodkänn­as av kinesiska myndighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden