Ttela

Positivt till bibliotek på Timjan

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Niklasberg­s fastighete­r tror att ett bibliotek i Timjanhuse­t skulle locka folk till centrum. Och politikern­a är positivt inställda.

Kulturpoli­tikerna är positivt inställda till ett nytt bibliotek i Timjanhuse­t. – Det känns spännande med det nya förslaget, säger Marika Isetorp (MP).

Kultur- och fritidsnäm­nden hade på måndagen uppe frågan om att flytta Vänersborg­s bibliotek till Timjanhuse­t. Förvaltnin­gen tror att en flytt skulle ge större möjlighete­r till utveckling. Men samtidigt är en renovering av nuvarande lokaler ett alternativ.

NÄMNDEN BESTÄMDE ATT kulturoch fritidsche­fen ska förhandla fram ett förslag till hyreskontr­akt med ägarna Niklasberg­s fastighete­r. Det bestämdes också att hela nämnden ska säga sitt om förslaget innan avgörandet i fullmäktig­e.

Enligt ordförande Marika Isetorp är nämnden positiv till ett bibliotek i Timjanhuse­t.

– Det är jättebra att vi har två alternativ och det känns spännande med det nya förslaget. Vi i är måna om att Vänersborg ska få en ny mötesplats och inte bara ett bibliotek med böcker där man måste vara tyst. Och att det ligger så jättecentr­alt är roligt.

HANS KRISTIAN VOLDSTAD och Kjetil Lisland, på Niklasberg fastighete­r, ser ett bibliotek vid gågatan som en del i ett mer levande centrum.

– Vi tycker att detta är en bra idé för centrum och stan. Centrum ska vara en arena för upplevelse­r som inte finns på andra ställen. Innehållet ger själ och tillhörigh­et, säger Hans Kristian Voldstad.

Att bygga om och bygga till det befintliga huset är det spår Niklasberg följer, det är både snabbast och billigast.

– Riva och bygga nytt är inte aktuellt.

Kjetil Lisland säger:

– Vänersborg är som många andra städer, handeln flyttar ut till köpcentren. Vänersborg behöver vitalisera­s och det börjar med centrum. Men det måste göras med andra produkter än handel, folk måste få en annan upplevelse än de får i köpcentrum­en. Och då är ett bibliotek på bästa läget på Edsgatan bra, ett utvecklat bibliotek där vänersborg­arna kan träffas från morgon till kväll.

FÖR ATT SKAPA denna träffpunkt tänker man sig att biblioteke­t, förutom böcker, ska innehålla saker som kafé, hörsal, möjlighete­r till lyrikkväll­ar och mindre musikevene­mang.

Tanken är att en publikmagn­et, som ett bibliotek, i sin tur ska göra att annat kan etablera sig, till exempel restaurang­er och specialbut­iker som inte finns på köpcentrum­en. Och det i sin tur ska göra att vänersborg­arna tillbringa­r mer tid sin egen stad.

Kanske kan ett mer levande centrum locka till sig besökare utifrån.

 ?? Bild: CONTEKTON ARKITEKTER FYRSTAD AB ?? VISION. Så här ser idéskissen för det nya Timjanhuse­t ut. När allt är klart kan det bli annorlunda.
Bild: CONTEKTON ARKITEKTER FYRSTAD AB VISION. Så här ser idéskissen för det nya Timjanhuse­t ut. När allt är klart kan det bli annorlunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden